Chinese herbal jelly

chinese herbal jelly op tokotheek grass jelly op tokotheek cin cau op tokotheek
Chinese herbal jelly ook cin cau, tjin tjau, gras gelei, grass jelly, guilinggao of kruidenjelly genoemd is een zwarte pudding die zowel ingeblikt als in poedervorm en kant-en-klaar onder de naam chin chow dessert (sweetened grass jelly) verkrijgbaar is in de toko’s. In de ingeblikte versie is meestal geen suiker verwerkt en met de poedervormige versie moet je zelf aan de slag om er een pudding van te maken. In de poedervormige versie (op de verpakking staat vermeld grass jelly i.p.v. Chinese herbal jelly) kun je eventueel suiker toevoegen om de smaak wat aangenamer te maken. De chin chow dessert is gezoet en kun je direct eten/verwerken in desserts. De eerste keer dat ik deze jelly at, wist ik niet zo goed wat ik ervan moest vinden en hoe ik de smaak moest omschrijven. De tweede keer dat ik het at, had ik ineens helemaal geen moeite meer met de smaak en vond het naar kruidige Chinese thee smaken, maar dan in puddingvorm. Raar, hoe soms je smaakpapillen werken. Het is gebruikelijk de jelly in hapklare stukjes te snijden en dan bijvoorbeeld toe te voegen in Chinese toetjes/desserts. Helaas neemt de jelly geen smaak op en blijft op zichzelf smaken naar Chinese kruidenthee. Smaak is in de Chinese cultuur soms van ondergeschikt belang, belangrijker is dat sommige gerechten of drankjes een curatieve werking hebben op het lichaam, want het lichaam moet volgens de Chinezen goed worden onderhouden om te kunnen functioneren. Met deze achterliggende gedachte wordt ook deze jelly genuttigd, niet omdat hij zo immens lekker is, maar meer om de heilzame werking hiervan. Traditioneel wordt de Chinese herbal jelly gemaakt door de stengels en bladeren van de Chinese plant genaamd Mesona Chinensis te koken. Deze plant blijkt een verkoelende effect te hebben op het lichaam en daarom eten Chinezen deze jelly bij extreem warm weer. Het schijnt ook erg goed te zijn voor je spijsvertering als je bijvoorbeeld teveel hebt gegeten. De ingeblikte versie ongeopend is op een koele, droge en donkere plek jaren houdbaar. De poedervormige versie, de houdbaarheidsdatum staat meestal op de verpakking, maar is ook vrij lang houdbaar.