Roedjak manis

Roedjak manis
Roedjak manis is een hartige Indische fruitsalade met uiteraard pit. Niet al te rijpe fruit, enigszins stevig fruit dat nog een goed beet heeft, wordt gemengd in een pittige ketjapsaus. Belangrijk is, in de saus de balans te vinden tussen zoet, zuur, zout en pittig. Deze fruitsalade is heerlijk bij Indische vlees- en visgerechten, ook heerlijk bij rijstgerechten en als dessert!

Roedjak manis

Roedjak manis
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten saus
½ Madam Jeanette peper
1 teentje knoflook
1 schijfje gula djawa
100 ml ketjap manis
200 ml water
3 eetlepels sambal oelek
1 theelepel petis udang
3 tot 4 theelepels tamarindepasta
zout naar smaak

Ingrediënten fruit
1 rijpe ananas
2 stuks niet al te zachte rijpe mango’s
2 stuks groene mango’s (optioneel, zijn wat zurig qua smaak)
2 stuks Granny Smith appels

Bereidingswijze
Stamp de Madam Jeanette peper en knoflook fijn in een vijzel. Hak vervolgens de gula djawa schijf in kleinere stukjes.

Roer in een steelpan Madam Jeanette peper, knoflook, gula djawa, ketjap manis, water, sambal oelek, petis udang, tamarindepasta en zout naar smaak door elkaar tot een dikkige saus.

Schil en snijd de ananas, zowel de rijpe als groene mango’s en de appels in hapklare stukken.

Meng de saus met het fruit, de saus moet in principe aan het fruit hangen en serveer.

Deze hartige fruitsalade is heerlijk als bijgerecht bij Indische gerechten, vooral bij satés.
Ook geschikt als dessert!

Tips:
• Wil je er geen groene mango’s gebruiken, vanwege de zurige smaak, kun je i.p.v. groene mango’s, komkommer verwerken in deze salade.

• Je kunt ook circa 50 gram ongezouten pinda’s in dit roedjak mengsel doen. De pinda’s zonder olie even roosteren in een pan met een dikke bodem totdat het heerlijk gaat ruiken. Daarna fijnmalen in een vijzel, wel een beetje grof houden en voeg dan toe aan het roedjak mengsel.

Laat een reactie achter bij Anoniem Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *