Gepofte bataat met dahl en kokos

gepofte bataat met dahl en kokos
Overweeg je tijdens kerst wat minder vlees te eten, dan is deze gepofte bataat met dahl en kokos echt iets voor jou om bijvoorbeeld te serveren als voorgerecht. Het is een vegetarisch gerecht met een gelaagdheid aan smaken, rijk aan eiwitten en vezels. De zoete smaak van de bataat gaat perfect samen met de hartigheid van de dahl en het kokos. Check snel het recept!

gepofte bataat met dahl en kokos

Gepofte bataat met dahl en kokos
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten bataat
4 stuks middelgrote bataat oranje
wat olijfolie

Ingrediënten mung dahl
200 gram zwarte mung splitbonen
1 liter en 200 ml water
2 groentebouillon- of kippenbouillonblokjes
2 pakjes zongerijpte kokosnoot stukjes (verkrijgbaar bij AH)
1 ½ middelgrote ui
4 teentjes knoflook
¼ Madam Jeanette peper
4 cocktail tomaten
6 takjes koriander
4 eetlepels zonnebloemolie

Ingrediënten tempering
1 ½ ui
4 teentjes knoflook
duimgroot stukje gember
8 eetlepels zonnebloemolie
¼ Madam Jeanette peper
1 eetlepel mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad

Ingrediënten garnering
wat korianderblaadjes
2 rode lombok pepers

Bereidingswijze
Verwarm de oven en zet op 180 graden. Was de bataat en dep droog met keukenpapier. Prik met een vork of met een aardappelprikker wat gaten her en der in de bataat en smeer ze in met olijfolie. Verpak ze vervolgens in aluminiumfolie en pof ze circa 1 uur in de oven.

Was de bonen een aantal keren tot het water helder is. Doe de bonen in een ruime pan en giet er 1 liter water bij. Voeg komijn, kurkuma en een bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook de bonen zonder de deksel op de pan circa 20 minuten op middelhoog vuur (wel zo af en toe roeren en de boel in de gaten houden). Giet de bonen af in een zeef, doe terug in de pan en prak een beetje met een stamper. Zet de bonen weg.

Ontdoe de kokosnootstukjes van de schil en hak fijn in een hakmolen. Rooster het kokos goudbruin in een pan met een snufje zout en zet heel even weg, dient later als garnering.

Snipper de ui, knoflook en Madam Jeanette peper fijn. Hak de tomaten en de koriander grof. Verhit de zonnebloemolie in een ruime pan of wok en fruit de ui, knoflook en Madam Jeanette tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna de tomaten en koriander toe en fruit circa 1 minuut. Doe nu de geprakte bonen bij het geheel en giet er 200 ml water bij. Kook het geheel circa 10 minuten zonder deksel op de pan op middelhoog vuur en hou warm op een zeer laag pitje.

Ga nu met tempering aan de slag. Hak de ui, knoflook, geschilde gember en Madam Jeanette peper fijn in een hakmolen. Verhit de zonnebloemolie in een pan en voeg het mosterd- en komijnzaad toe. Zodra het mosterdzaad begint te knetteren, voeg dan de ui, knoflook, gember en Madam Jeanette peper toe en fruit het geheel circa 5 tot 7 minuten. Giet de tempering met olie en al in de pan met de dahl en roer het geheel.

Haal intussen de bataat uit de oven. Verwijder de folie, snijd de bataat doormidden, breng op smaak met wat zout en bestrooi met het kokos. Vul daarna royaal met de dahl en bestrooi wederom met kokos, korianderblaadjes en fijngesneden rode lombok pepers. En, serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *