Gado Gado

gado gado
Gado-gado is een Indonesische/Indische groentesalade, ook erg geliefd bij Molukkers die bestaat uit geblancheerde groentes zoals kool (dit mag ook een spitskool of een witte kool zijn), taugé, sperziebonen en komkommer. Je mag er ook winterpeen of wortelen bij doen. Ik heb dit meer toegevoegd voor de felle oranje kleur, maar je kan dit uiteraard helemaal weglaten. De groentes worden overgegoten met een pindasaus en gegarneerd met gebakken uitjes, kroepoek/emping (gemaakt van de melinjonoot) en gekookt ei. Het wordt verder geserveerd met lontong, gekookte aardappelen of gebakken tahoe. Gado-gado is ideaal voor vegetariërs, de kroepoek kan vervangen worden door emping en het ei door gebakken tahoe. Je kan uiteraard je eigen pindasaus maken, maar ik heb dat niet gedaan. En, waarom, omdat de gado-gadosaus van het merk Ratu Culinair uitstekend van smaak is en perfect aansluit bij deze gado gado. Dit scheelt je ook bereidingstijd! Eet smakelijk!

gado gado

Gado Gado
Totale bereiding: ½ uur, exclusief kooktijd lontong
4 personen

Ingrediënten Gado Gado
1 pakje lontong gebroken rijst (150 gram)
4 normale eieren
1 komkommer
300 gram sperziebonen
600 gram spitskool of witte kool
2 grote winterpenen (optioneel, meer gedaan voor de kleur)
300 gram taugé
snufje zout
1 pakje gado-gado-saus van het merk Ratu Culinair (400 gram)

Ingrediënten garnering
gebakken uitjes
1 zakje kroepoek

Bereidingswijze
De lontong kun je liefs de avond van te voren voorbereiden. Spoel het pakje lontong een aantal keren in een vergiet onder de kraan tot het water helder is. Breng vervolgens in een ruime pan water aan de kook en voeg het pakje lontong toe (het pakje moet compleet ondergedompeld zijn in het water). Kook de lontong afgedekt in circa 45 minuten tot 1 uur gaar op matig middelhoog vuur. Haal het pakje uit het water (het zal flink uitgezet zijn) en spoel het een aantal keren onder stromend koud water uit de kraan. Leg weg op een bord en laat het zakje lontong compleet afkoelen. Als de lontong compleet is afgekoeld, snijd dan in mooie kleine blokjes.

Breng in een pan ruim water aan de kook. Plaats de eieren op een schuimspaan en drop ze heel voorzichtig in het kokend water. Kook de eieren exact 7 minuten. Haal ze na 7 minuten uit het kokend en laat ze onmiddellijk schrikken onder stromend koud water. Pel ze zeer voorzichtig (want ze zijn nog redelijk zacht van binnen), halveer de eieren in de lengte en zet apart. Na 7 minuten is het eigeel nog net wat vloeibaar in het midden. Maar, als je hardgekookte eieren prefereert, raad ik je aan de eieren wat langer te koken, zeg maar 9 tot 10 minuten.

Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgens in halve maantjes en zet apart.

Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd de spitskool in de lengte door vieren, verwijder de kern en snijd de spitskool in dunne repen. Schil ook de winterpenen en snijd in dunne reepjes/julienne. Breng een pan met water met een snufje zout aan de kook en voeg de sperziebonen en de spitskool toe. Kook beide groentes circa 3 minuten mee. Giet daarna af en spoel af met koud water. Voeg in hetzelfde water waarin de sperziebonen en spitskool zijn gekookt, de winterpeen en de taugé toe en kook zowel de winterpeen als de taugé maximaal 20 seconden mee. Giet daarna af en spoel af ook met koud water. Zet nu alles heel even opzij in een ruime schaal.

Verwarm de gado-gadosaus in een pannetje volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Schik komkommer, sperziebonen, spitskool, wortel en taugé per bord nonchalant in een cirkel. Giet vervolgens de gado-gadosaus over de groenten heen.

Garneer de Gado Gado verder met stukjes lontong en gehalveerde eieren.

Bestrooi tenslotte met de gebakken uitjes en kapot geknepen kroepoek.

2 Responses so far.

  1. Renzo zegt:

    Heerlijk gerechtje dat ik eigenlijk alleen kende van de afhaal chinees van vroeger. Toevallig trof ik het hier aan. Ik dacht dat is ideaal voor de werk-lunch! Helemaal als je nog wat groenten hebt liggen die je niet meer nodig had.

    En omdat je al genoeg snij- en blancheerwerk heb is dat zakje uit de toko prima saus. Yum yum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *