Sambal Badjak

sambal badjak
Als er 1 sambal in de wereld is, die ik lekker vind dan is het wel sambal badjak. Het is een niet te pittige, hartige en gebakken sambal. Er zijn vele kant-en-klare versies en merken verkrijgbaar, maar een zelfgemaakte sambal badjak is weer een ander verhaal. Haal alle ingrediënten in huis en maak deze sambal. Het is ook een leuk cadeau idee!

sambal badjak

Sambal badjak
Totale bereiding: 45 minuten
1 potje, hoogte 10, Ø 8 cm

Ingrediënten
10 stuks rode lombok pepers
½ Scotch Bonnet peper
2 ½ stuks vleestomaten
6 teentjes knoflook
15 tot 20 stuks Thaise sjalotjes
1 schijfje gula djawa (circa 50 gram)
10 eetlepels zonnebloemolie
2 sereh stengels
2 duimgroot stukjes laos
4 salam blaadjes
1½ tot 2 gram trassie
1 ½ theelepel tamarindepasta
1 ½ zout

Bereidingswijze
Hak de pepers, vleestomaten, knoflook, sjalotjes en gula djawa grof. Verhit 5 eetlepels olie in een ruime pan en bak de pepers, vleestomaten, knoflook en sjalotjes circa 5 minuten in de olie. Doe het geheel met olie en al in een vijzel en stamp fijn tot een egale pasta samen met de gula djawa. Je kan ook alles fijnmalen met een staafmixer, in een hakmolen of foodprocessor.

Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh, snijd deze in stukken van 5 tot 7 cm lang en kneus het met de stamper van een vijzel of een deegroller. Snijd vervolgens de laos in plakjes, leg de salam blaadjes en trassie gereed.

Zet de pan waarin je de pepers, vleestomaten, knoflook en sjalotjes had gebakken wederom op het vuur en voeg 5 eetlepels olie toe. Verhit de olie en fruit hierin de trassie circa 30 seconden tot 1 minuut. Voeg daarna de pepers-tomaten-knoflook-sjalotjes-gula djawa pasta toe, bak het geheel en voeg vervolgens sereh, laos, salam blaadjes, tamarindepasta en zout toe. Schep het geheel goed om.

Laat de sambal circa een ½ uur op niet te hoog vuur pruttelen onder regelmatig omscheppen totdat er olie komt bovendrijven. Als de sambal donkerder en plakkerig oogt dan is het klaar.

Verwijder de sereh, laos en salam blaadjes en doe de sambal in een pot. Het is zeker 2 tot 3 drie weken goed houdbaar in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *