Thaise vis en sesamtoastjes

Thaise vis en sesamtoastjes
Als je naar de afhaal Chinees gaat dan kun je ook vaak Chinese garnalentoastjes bestellen en bijna iedereen is dol op deze toastjes. Mijn Thaise vis en sesamtoastjes zijn geïnspireerd op de Chinese garnalentoastjes. Bij het maken van mijn Thaise viskoekjes (tod man pla), kwam ik ineens op dit idee! Ik had nog wat mengsel over van de Thaise viskoekjes en vroeg me af hoe dit mengseltje zou gaan smaken als ik het zou smeren op wat brood, bestrooien met wat sesamzaadjes en vervolgens zou gaan frituren. Nou, mijn culinaire intuïtie heeft niet verkeerd uitgepakt! Mijn vriend die zijn twijfels had, heb ik zondermeer van zijn sokken geblazen, toen hij dit snackje naar zijn mond bracht en met vraatzucht opat. Hij zei dit is een blogwaardig recept en moet zeker op je blog komen, omdat je eigenlijk een compleet ander recept hebt ontwikkeld. Ik luister niet altijd naar hem, laat me dat effe voorop stellen. Maar, dit keer wel. En, tadaa, mijn eigen bedachte Thaise vis en sesamkoekjes is nu op mijn blog, check it out. Deze snacks zijn ideaal als je een feestje gaat geven, want uit 1 boterham haal je vier driehoekjes. Tel uit je winst! Ga het s.v.p. maken, je zal het zeker lekker vinden!

Thaise vis en sesamtoastjes

Thaise vis en sesamtoastjes
Totale bereidingstijd: 1 uur excl. tijd om de vispasta te ontdooien
48 tot 52 stuks

Ingrediënten snelle Thaise rode curry
2 rode Lombok pepers
1 ui
4 teentjes knoflook
2 stengels sereh stengels
duimgroot stukje laos
duimgroot stukje gember
5 djeroek poeroet blaadjes
1 limoen
1 bosje koriander, alleen de stengels
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
10 witte peperkorrels
een stukje trassie (circa 3-4 gram)

Ingrediënten chilisaus
5 teentjes knoflook
2 rode rawit pepers
1 duimgroot stukje gember
1 theelepel aardappelzetmeel
6 theelepels water
300 ml water
6 eetlepels citroensap
6 eetlepels Japanse rijstazijn
2 eetlepels gochugaru
7 eetlepels suiker
2 eetlepels vissaus
1 theelepel zout

Ingrediënten vispasta
10 stuks Thaise kouseband
10 djeroek poeroet blaadjes
een flinke handvol Thaise basilicum blaadjes
400 gram grey featherback pie
2-3 eetlepels Thaise rode currypasta
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels suiker
12-13 stuks witte casino sneetjes
wat witte en zwarte sesamzaden
500 -750 ml olie om te frituren

Bereidingswijze
Ontdooi de grey featherback pie een dag van te voren buiten de koelkast.

Ga met de snelle Thaise rode curry aan de slag. Hak de Spaanse rode pepers, ui en knoflook grof. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh stengels en snijd de sereh heel fijn. Snijd vervolgens de laos zeer fijn, schil de gember en snijd deze ook zeer fijn. Verwijder de middelste nerf van de djeroek poeroet blaadjes en snijd de blaadjes zeer fijn. Rasp de groene schil van de limoen, het witte bittere gedeelte niet meeraspen. Snijd de stengels af van het korianderbosje en hak de stengels grof. Hak de korianderblaadjes fijn en bewaar in de vriezer voor volgende maaltijden. Rooster korianderzaad, komijnzaad en peperkorrels circa 3 minuten in een pan. Maal de geroosterde specerijen samen met de Spaanse rode pepers, ui, knoflook, sereh, laos, gember, djeroek poeroet, limoenschil, de korianderstengels en de trassie in een foodprocessor tot een egale pasta. Zet hiervan 2-3 volle eetlepels apart voor dit gerecht en de rest kun je invriezen voor toekomstige maaltijden.

Maak nu de chilisaus. Hak de knoflook en rode rawit pepers heel fijn. Schil de gember en hak ook heel fijn. Meng het aardappelzetmeel in een kommetje met 6 theelepels water tot een papje en zet apart. Meng in een steelpan knoflook, rode rawit pepers, gember, 300 ml water, citroensap, Japanse rijstazijn, gochugaru, suiker, vissaus, zout m.u.v. het aardappelzetmeelpapje en breng alles aan de kook. Als het geheel begint te koken, roer dan nog een keer goed in het aardappelzetmeelpapje, voeg dit toe, blijf roeren in de saus op redelijk middelhoog vuur en laat de saus wat inkoken tot deze is ingedikt, dit duurt circa 12-15 minuten. Blijf bij de chilisaus, blijf roeren, anders kan het overkoken. Laat het geheel compleet afkoelen en zet apart. Als de saus is afgekoeld, wordt hie dikker en de gochugaru zal het een mooie rode kleur geven.

Was de kouseband, snijd de topjes en uiteinden eraf en snijd deze in dunne ringetjes. Ontdoe de djeroek poeroet van de centrale nerf, rol op en snijd zo fijn mogelijk. Rits een flinke handvol blaadjes af van de stengels van de Thaise basilicum en hak grofjes. Meng in een ruime schaal met je handen de vispasta samen met de Thaise rode currypasta, kouseband, djeroek poeroet blaadjes, Thaise basilicum blaadjes, vissaus en suiker tot een egale pasta.

Snijd iedere witte snee diagonaal in vieren, op deze wijze heb je 4 driehoekjes. Smeer elk driehoekje met 1 volle theelepel vispasta en bestrooi royaal met witte en zwarte sesamzaden.

Verwarm de olie in een ruime wok of pan. Laat de besmeerde kant naar beneden in de olie vallen, want deze kant moet eerst gaar worden. Frituur deze goudbruin, draai het dan om met een schuimspaan en laat ook de andere kant goudbruin worden. Leg de toastjes na het frituren op keukenpapier en laat uitlekken.

Serveer warm met de chilisaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *