Sambal goreng kentang kering

sambal goreng kentang kering
Deze sambal goreng kentang kering smaakt geweldig als bijgerecht bij Indische gerechten. Het is een sambal waarbij naturel minifrietjes uit zo’n zakkie uit de supermarkt wordt omgetoverd in iets spectaculairs. Bij de toko kun je sambal goreng kentang kering ook kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is leuker en vaak ook lekkerder. Deze sambal past in mijn optiek fantastisch bij een nasi goreng. Give it a go, het is zo gedaan en helemaal niet moeilijk. Eet ze!

sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
4 teentjes knoflook
1 rode lombok peper
1 rode rawit peper
3 eetlepels zonnebloemolie
1 sereh stengel
duimgroot stukje laos
4 salam blaadjes
1½ tot 2 gram trassie
100 ml water
1 schijfje gula djawa (circa 50 gram)
1 theelepel tamarindepasta
¼ tot ½ kippenbouillonblokje
½ tot 1 eetlepel Sishado indo marinade ketchap
2 volle eetlepels gebakken uitjes
150 gram fritessticks naturel

Bereidingswijze
Snijd de knoflook, lombok peper en rawit peper in dunne schijfjes. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de knoflook goudbruin. Verwijder de knoflook en laat uitlekken op keukenpapier. Fruit na de knoflook de lombok en rawit peper en laat ook uitlekken op keukenpapier. Zet zowel knoflook als pepers heel even apart. Haal de pan van het vuur en zet ook heel even apart.

Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh, snijd deze in stukken van 5 tot 7 cm lang en kneus het met de stamper van een vijzel. Snijd vervolgens de laos in plakjes, leg de salam blaadjes en trassie gereed. Zet de pan wederom op het vuur waarin je de knoflook en pepers had gebakken en verhit de olie. Bak dan eerst de trassie in circa 30 seconden en voeg daarna de sereh, laos, salam blaadjes, water en gula djawa toe aan de pan. Roer alles goed door. Meng tot slot het bouillonblokje en de tamarindepasta in het geheel. Kook het geheel al roerend op een niet te hoog vuur in circa 7 tot 8 minuten tot een dikkige siroop.

Zodra de siroop dikkig begint te worden (dit zie je vaak aan de grotere bubbels die ontstaan in het geheel), voeg dan de ketchap toe en roer in het geheel. Voeg tot slot de gebakken knoflook, de gebakken pepers, de fritessticks en de gebakken uitjes in de pan en schep alles goed om.

En klaar is klara!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *