Vietnamese rijstflensjes salade

vietnamese gestoomde rijstflensjes salade

Een salade waarbij de zachtheid van de op smaak gebrachte gestoomde rijstflensjes, de versheid van de kruiden en komkommer, enigszins de goeie beet van de Vietnamese worst, de knapperigheid van de gebakken uien en last but least de pittigheid van de dressing vormen bij elkaar een harmonie van smaken. Ga deze salade maken en dan zal je begrijpen waarom de Vietnamese keuken de meest gebalanceerde en meest verfijnde keuken van Azië is.

vietnamese gestoomde rijstflensjes salade

Vietnamese rijstflensjes salade
Totale bereiding: 1 uur, exclusief opzij zetten van beslag en weltijd van de black fungus
4 personen

Ingrediënten rijstflensjes
400 gram Bánh Cuốn meel
1 theelepel zout
1 liter water
2 eetlepels arachideolie

Ingrediënten vulling
2 middelgrote stukken black fungus
5 stuks kastanje champignons
1 ui
4 teentjes knoflook
5 eetlepels arachideolie
300 gram half om half gehakt
5 eetlepels vissaus
6 theelepels suiker
versgemalen zwarte peper naar smaak

Ingrediënten dressing
1 duimgroot stukje gember
1 rode rawit peper
1 rode lombok peper
2 teentjes knoflook
100 ml water
75 gram suiker
50 ml vissaus
sap van ¾ citroen

Ingrediënten garnering
1 pak of te wel 500 gram gio bi hao hang
1 komkommer
bosje munt
bosje koriander
bosje Thaise basilicum
gebakken uitjes

Bereidingswijze
Wel de black fungus een ½ uurtje in heet water.

Doe de ingrediënten voor het beslag in een ruime schaal. Roer met een garde tot alles goed is opgelost en er geen klontjes inzitten. Zet het een uur weg.

Snijd de ui en knoflook fijn. Knijp het vocht uit de black fungus en snipper deze en de kastanje champignons fijn. Verhit in een wok of ruime pan de olie en fruit hierin de ui en knoflook tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna het gehakt, black fungus, kastanje champignons, vissaus, suiker en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Schep alles goed om en roerbak circa 10 minuten op middelhoog vuur. Zet apart en laat afkoelen.

Maak de dressing, zie hiervoor de bovenstaande ingrediëntenlijst. Schil de gember en snijd deze, rawit peper, lombok peper en de knoflook zeer fijn. Meng gember, rawit peper, lombok peper en knoflook met het water, de suiker, de vissaus en het citroensap. Roer alles goed en zet apart.

Snijd de gio bi hao hang in ronde of driehoekige plakjes. Snijd vervolgens de komkommer in dunne ronde plakken. Hak of scheur de munt, koriander en Thaise basilicum grof. Zet alles opzij voor de garnering.

Leg een licht ingevette plat bord gereed op je werkblad en zorg ervoor dat de vulling binnen handbereik ligt. Leg ook een ruime platte schaal gereed en vet deze lichtjes in met olie, want hierop komen alle rijstrollen te liggen. Verhit een antiaanbak pan met een diameter van 25 cm op middelhoog vuur en vet deze eenmalig lichtjes in met olie. Roer het beslag goed door en schenk een hele soeplepel beslag in het midden van de pan. Draai vervolgens snel de pan rond tot je een ronde transparante flensje hebt. Dek direct af met een deksel die goed past op de pan en wacht 30 seconden tot 1 minuut.

Kiep het flensje om op het ingevette bord, roer wederom in het beslag en ga met het volgend flensje aan de slag zoals hierboven beschreven. Rol intussen snel het vorig flensje op met de vulling. Vul het met het gehaktmengsel tot 2½ cm van de rand. Vouw de buitenkant naar binnen en rol het flensje op. Leg de flensjes op de ruime ingevette platte schaal. Ga op deze wijze met de rest van het beslag aan het werk tot het op is en uiteraard alle flensjes zijn voorzien van beleg.

Snijd 3-4 flensjes per persoon in stukken van 5 cm lang en leg op een bord. Garneer met plakjes gio bi hao hang en komkommer. Bestrooi vervolgens met munt, koriander, Thaise basilicum en gebakken uitjes. Besprenkel tenslotte royaal met de dressing. Tip: garneer voor wat meer kleur met fijngesneden rode lombok peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *