Say oi som met lontong en groenten

say oi som met longtong en groenten
Say oi som klinkt erg ingewikkeld, maar het zijn goed gekruide gefermenteerde kleine Laotiaanse worstjes die je vaak in de vriezer zult aantreffen in de toko’s. Ze hebben wel een acquired taste – verworven smaak, aangezien er gegiste rijst is verwerkt in de worstjes. De gegiste rijst geeft de worstjes een zurige smaak en kan als onaangenaam worden ervaren. Absoluut niet te vergelijken met Westerse worstjes, so you either love it or hate it! Als je nieuwsgierig bent naar nieuwe smaken dan tover je in een mum van tijd een exciting partydish met say oi som in de zomer tijdens een barbecue, party of een borrel. Hiermee zal jij je gasten een compleet andere ervaring aanbieden. Serveer met Aziatische biertjes en enjoy!

say oi som met longtong en groenten

Say oi som met longtong en groenten
Totale bereiding: ½ uur, exclusief kooktijd longtong
15 tot 20 personen voor bij een bbq, borrel of feestje

Ingrediënten
1 pakje lontong gebroken rijst (150 gram)
wat wortels
wat radijsjes
wat rode snoeptomaten
wat gele snoeptomaten
stukjes komkommer
1 pakje say oi som
ruim water
ruim zonnebloemolie

Bereidingswijze
De lontong kun je liefs de avond van te voren voorbereiden. Spoel het pakje lontong een aantal keren in een vergiet onder de kraan tot het water helder is. Breng vervolgens in een ruime pan water aan de kook en voeg het pakje lontong toe (het pakje moet compleet ondergedompeld zijn in het water). Kook de lontong afgedekt in circa 45 minuten tot 1 uur gaar op matig middelhoog vuur. Haal het pakje uit het water (het zal flink uitgezet zijn) en spoel het een aantal keren onder stromend koud water uit de kraan. Leg weg op een bord en laat het zakje lontong compleet afkoelen.

Ga nu met de voorbereiding van de groenten aan de slag en leg alles gereed.

Doe de bevroren say oi som in een ruime pan en kook de worstjes circa 5 minuten. Giet het water weg, spoel de worstjes onder stromend koud water, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.

Verhit de olie in een ruime pan of wok en frituur de say oi som goudbruin. Neem wel afstand tijdens het frituren, want het kan spetteren. Laat uitlekken op keukenpapier.

Als de lontong compleet is afgekoeld, snijd dan in mooie kleine blokjes.

Garneer de worstjes met de stukjes lontong, wat wortels, radijsjes, rode snoeptomaten, gele snoeptomaten en stukjes komkommer op een dienblad. En, leg wat prikkers neer.

Serveer met een pittige kant-en-klare Thaise of Vietnamese chilisaus van de toko (aan jou de keus) en zet wat ijskoud Aziatische biertjes neer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *