Gevulde sopropo met Madam Jeanette Morjon

gevulde sopropo met Madam Jeanette Morjon
Deze gevulde gestoofde sopropo gerecht kennen vooral Surinaamse Hindoestanen onder de naam kaloudjie. Kaloudjie is een zeer authentiek gerecht binnen de Hindoestaanse gemeenschap en een gerecht dat wordt beschouwd als oso njang. Oso njang staat voor eten dat thuis wordt gegeten en dat je zelden of nooit zult aantreffen op menu’s in restaurants. Door Morjon tomatensardien te gebruiken waarin Madam Jeanette peper is verwerkt heb ik dit gerecht een eigen twist gegeven. De Morjon tomatensardien met Madam Jeanette peper smaakt perfect als vulling in de sopropo rollen, aangezien het de sopropo een beetje pit geeft door uiteraard de aromatische hitte van Madam Jeanette. Binnen de Hindoestaanse cultuur beschouw ik dit authentiek gerecht als een parel en ben een zeer dankbaar mens dat ik met deze ins en outs van de Hindoestaanse keuken ben opgegroeid. Zou je als sopropo lover/kenner, sopropo op een andere wijze willen bereiden dan is dit recept zeker het uitproberen waard! Ook niet geheel onbelangrijk, voor de mensen die niet weten hoe sopropo smaakt, kan ik het niet laten om je erop te attenderen dat sopropo een bittere groente is. Sopropo moet je leren eten. Net als olijven, de eerste keer spuugde je het wellicht uit. Zowel sopropo als olijven heten voor niets in het Engels ‘an acquired taste’ – verworven smaak. Het duurt even voor je er gewend aan raakt. Enjoy this recipe!

gevulde sopropo met Madam Jeanette Morjon

Gevulde sopropo met Madam Jeanette Morjon
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten vulling
1 blikje Morjon met Madam Jeanette (nettoinhoud 215 gram)
4 kleine tomaten
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ½ gram trassie
2 eetlepels vissaus
1 theelepel suiker
1 grote aardappel

Ingrediënten sopropo
1 sopropo (lengte 35 en breedte 6 cm)
ruim water
snufje zout
ruim laagje zonnebloemolie
4 tot 5 eetlepels aardappelzetmeel

Ingrediënten tomatensaus
4 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote uien
4 teentjes knoflook
½ Madam Jeanette peper
12 stuks cocktailtomaten
1 kippenbouillonblokje
4 eetlepels vissaus
2 theelepels suiker
¼ limoen
180 – 200 ml water

Bereidingswijze
Maak het blikje Morjon open en haal de sardientjes eruit. Snijd met een klein mesje elk sardientje doormidden en verwijder de graten. Gooi het tomatenvocht in het blikje niet weg en zet de sardientjes opzij.

Snijd de tomaten in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en fruit eerst de trassie circa 30 seconden tot 1 minuut. Voeg daarna de sardientjes, de tomaten, het tomatenvocht uit het blikje, de vissaus en de suiker toe. Schep het geheel goed om en bak het op redelijk middelhoog vuur tot al het vocht is verdampt. Dit duurt circa 10 tot 12 minuten. Haal het sardienbeleg uit de pan, doe het in een kommetje, zet opzij en laat afkoelen.

Schil intussen de aardappel, kook deze gaar, prak fijn en meng de geprakte aardappel samen met het sardienbeleg tot je een mooie egale vulling hebt. Proef de vulling en breng eventueel op smaak met wat zout.

Breng in een ruime pan of steelpan water met een snufje zout aan de kook. Snijd de uiteinden van de sopropo en hou deze even apart. Snijd de sopropo vervolgens in stukken van circa 3 ½ cm breed. Lepel de zaadlijsten eruit en gooi deze weg. Blancheer de sopropo stukken circa 10 minuten in het kokend water. Giet daarna onmiddellijk in een vergiet en spoel het onder stromend koud water. Laat uitlekken en dep droog.

Vul nu de sopropo stukken met de sardien-aardappel-vulling en leg op een bord het aardappelzetmeel klaar. Wentel vervolgens de sopropo stukken lichtjes om in het aardappelzetmeel en bak deze in een ruim laagje olie in een ruime pan rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verwijder de olie uit de pan en bewaar in een flesje voor een andere keer of gooi het weg, veeg vervolgens de pan schoon met keukenpapier en zet het heel even weg.

Snipper intussen de uien, knoflook en Madam Jeanette peper fijn. Hak de tomaten in blokjes en snijd vervolgens de uiteinden van de sopropo die je apart had gehouden exclusief uiteraard zaadlijsten in fijne stukken.

Zet de pan wederom op het vuur en verhit hierin 4 eetlepels olie. Fruit de uien, knoflook en Madam Jeanette peper tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg vervolgens de tomaten, fijngesneden uiteinden van de sopropo, kippenbouillonblokje, vissaus, suiker, het sap van ¼ limoen en het water toe. Breng de saus aan de kook en rangschik hierin de gevulde gebakken sopropo stukken. Doe de deksel op de pan en laat het geheel circa 25 tot 30 minuten sudderen op redelijk middelhoog vuur. Draai zo nu en dan de sopropo stukken om in het saus. Indien, je merkt dat de saus te dik wordt, voeg dan een klein beetje water toe.

Proef het gerecht en voeg eventueel naar smaak extra vissaus, suiker en limoensap toe.

Serveer met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *