Japanse gemarineerde eieren

Japanse gamarineerde eieren gemarineerde eieren op tokotheek
Deze gemarineerde eieren zijn een Japanse heerlijkheid en eieren op deze wijze worden meestal gereserveerd bij Japanse noedelsoepen (ramen). Hoe lang je de eieren laat marineren is een kwestie van smaak. Ik laat het persoonlijk twee dagen marineren, waardoor de smaak van de eieren intenser en smaakvoller wordt. Het is “dead easy” om deze gemarineerde eieren te maken. Het is vaak supergaaf als je met een minimale inspanning, een maximaal resultaat behaalt. Go for it!

Japanse gemarineerde eieren gemarineerde eieren op tokotheek

Japanse gemarineerde eieren
Totale bereiding: 20 minuten, exclusief marineertijd
4-6 personen

Ingrediënten
2 duimgroot stukjes gember
2 cups water
1 cup sake
1 cup mirin
7 eetlepels honing
1 eetlepel kristal suiker
½ cup sojasaus dark
½ cup sojasaus light
6 medium sized eieren
voldoende water om de eieren te koken

Bereidingswijze
Snijd de gember inclusief schil in dunne plakjes.

Doe de plakjes gember, water, sake, mirin, honing, suiker, sojasauzen in een ruime steelpan en breng het geheel aan de kook. Let op, dat het geheel niet overkookt. Haal de pan van het vuur, laat het geheel afkoelen en zet opzij.

Breng in een pan ruim water aan de kook. Plaats de eieren op een schuimspaan en drop ze heel voorzichtig in het kokend water. Kook de eieren exact 7 minuten. Haal ze na 7 minuten uit het kokend en laat ze onmiddellijk schrikken onder stromend koud water. Pel ze zeer voorzichtig (want ze zijn nog redelijk zacht van binnen) en zet apart.

Schenk de afgekoelde saus inclusief de plakjes gember in een middelgroot potje en doe de eieren erbij. Laat dit geheel op een koele en donkere plek een uur of 5 staan en verwijder daarna de plakjes gember.

Schroef vervolgens de deksel op de pot en laat het geheel een nacht marineren in de koelkast. Na een hele nacht te hebben gemarineerd, nemen de eieren alle smaken op en gaan ze hartig en zoetig smaken.

Verwijder de eieren bij het serveren uit de marinade, snijdt ze doormidden en serveer ze het liefst bij een Japanse ramen (noedelsoep). Maar, smaakt ook prima bij alleen warme rijst.

Tip 1:
Gooi de overgebleven marinade niet weg, zou zonde zijn. Bewaar de marinade in het potje en zet weg in de koelkast. In de koelkast is de marinade een maand houdbaar en kun je het voor andere doeleinden gebruiken.

Tip 2:
Je mag de eieren ook langer marineren, zeg maar 2 tot 3 nachten, absoluut niet langer dan 3 nachten. Na 2 tot 3 nachten te hebben gemarineerd, worden ze zoutiger. Ik hou wel van zoutige eieren, maar dit is een kwestie van smaak. Als je niet van te zoutig houdt, zou ik de eieren na 1 nacht marineren in gebruik nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *