Pom met kip

pom met kip op tokotheek
Pom mag vooral niet ontbreken op een Creools feestje. Pom is een Surinaams-Creoolse ovenschotel en zelfs in Suriname uitgeroepen tot nationaal gerecht. Het basisingrediënt is de pomtayer. In Sranang tongo (straattaal in Suriname) wordt het ookwel pontaya genoemd. De tayer is een wortelknol met een ingewikkelde Latijnse naam ‘Xanthosoma sagittifolium’. De echte ‘die hard’ Surinamers, de echte Creoolse mama’s raspen de tayer en maken vervolgens dit ovengerecht op de authentieke wijze klaar. Ik gebruik hier in Nederland de kant-en-klare versie die geraspt en ingevroren verkrijgbaar is in de toko’s. Niets mis mee! Als je er flink wat TLC in stopt, komt het helemaal goed met dit gerecht. Pom maak ik vaak klaar op 1e kerstdag, omdat mijn vriend en mijn moeder hier dol op zijn. Ik serveer de pom met witte rijst, een pittige tomatensaus en komkommer op azijn. Mijn moeder schraapt ook dikwijls het krokante gedeelte af dat geplakt zit aan de ovenschaal en eet dit dan smakelijk op. Het doet me een genoegen als ik beide zo heerlijk zie eten, daar doe je het uiteindelijk voor. Ik hoop dat jij ook je vrienden, familie of kennissen blij kunt maken met dit gerecht, want bij mij thuis wordt dit gerecht met open armen ontvangen. Eet ze!

pom met kip op tokotheek

Pom met kip
Totale bereiding: 2 uur
4 personen

Ingrediënten pom
1 kilo pomtayer
2 volle eetlepels piccalilly (merk Koeleman)
sap van 1 sinaasappel
4 theelepels suiker
1 kippenbouillonblokje
3 theelepels gemalen nootmuskaat
versgemalen zwarte peper
25 gram margarine

Ingrediënten kip
10 stuks kippendijen
sap van 1 citroen
100 gram margarine
2 uien
2 grote tomaten
2 eetlepels tomatenpuree
1 kippenbouillonblokje
scheutje water
2 theelepels suiker
4 takjes selderij
1 Madam Jeanette peper

Ingrediënten tomatensaus
1 bakje Cherry tomaten
1 ui
4 teentjes knoflook
½ Madam Jeanette peper
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels tomatenpuree
1 kippenbouillonblokje
2 theelepels suiker
scheutje water
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze
De pomtayer een nacht van te voren ontdooien.

Ga met de kippendijen aan de slag en was deze grondig met citroensap in een vergiet onder stromend lauw water uit de kraan. Laat de kippendijen goed uitlekken en zet opzij.

Hak de uien en tomaten grof. Snijd de selderij fijn. Smelt 100 gram margarine in een braadpan en fruit de uien mooi goudbruin. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak alles mee met de uien. Doe de kippendijen erbij en bak ook even mee. Voeg daarna het kippenbouillonblokje, een scheutje water, suiker, selderij en de Madam Jeanette peper (heel) toe bij de massa. Laat de kip met de deksel op de pan circa 1 uur op een laag vuurtje sudderen. Is de saus nog te dun, laat deze dan inkoken totdat je een dikkige saus hebt. Proef de kip en voeg naar smaak zout en versgemalen zwarte peper toe. Haal de Madam Jeanette peper eruit.

Zet de oven op 170 graden. Pak een ruime schaal en meng de ontdooide pomtayer met piccalilly, sinaasappelsap, suiker, kippenbouillonblokje, nootmuskaat en de helft van de ingedikte saus van de kip. Proef de pomtayer massa en voeg indien nodig naar smaak suiker, zout en versgemalen zwarte peper toe. Het mengsel moet zoet, zuur en hartig smaken.

Smeer een vuurvaste schaal (afmeting 25X25 cm) met wat margarine en leg hierin de helft van de pomtayer massa. Leg op de ingelegde pomtayer massa de kippendijen en doe er de andere helft van de kippenjus overheen. Bedek de kippendijen met de overige pomtayer massa en leg hierop wat klontjes margarine. Doe de pom circa 90 minuten in de oven.

Nu dat de pom in de oven zit, ga dan ondertussen met de komkommer op azijn aan de slag.

Als je klaar bent met de komkommer, ga dan vervolgens met de tomatensaus aan de slag. Je kan dit ook een dag eerder maken om tijd te besparen. Snijd de cherrytomaten in blokjes en de ui fijn. Stamp de teentjes knoflook en Madam Jeanette peper fijn in een vijzel. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook en Madam Jeanette peper circa 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpasta, kippenbouillonblokje en suiker toe aan de gefruite massa en bak alles mee. Schenk een scheutje water in de pan en laat het geheel op een laag vuurtje circa 20 tot 25 minuten sudderen. Als je tomatensaus te dun is dan deze laten inkoken, totdat je een dikke consistentie hebt. Proef en voeg indien nodig naar smaak zout en versgemalen zwarte peper toe.

Na 90 minuten moet de pom een goudgele kleur hebben gekregen. Steek door de pom een satéstokje of een mes. Blijft er een vettige stevige goudgele massa plakken aan het satéstokje of het mes dan is de pom gaar.

Serveer met warme rijst, tomatensaus en komkommer op azijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *