Tong kwa soep met umami gehaktballetjes

tong kwa soep met umami gehaktballetjes op tokotheek
Tong kwa stond al een poos op mijn to do lijst en heb er eindelijk werk van gemaakt door het te verwerken in een soep, zoals de Chinezen dit ook regelmatig doen. Ik had al eerder een experimentje gedaan met tong kwa door het te roerbakken, maar het was geen succes. Het was eetbaar, maar geen super roerbakgerecht en daarom zal je het ook niet als roerbakgerecht aantreffen op mijn blog. Maar, een soep daarentegen, waarin tong kwa is verwerkt is sth. else! Deze groente leent zich excellent voor verwerking in soepen. Heb je geen zin in een zwaar gerecht en wil je iets licht verteerbaars eten ga dan met deze soep aan de slag. Het is heerlijk, licht en comforting. Eet ze!

tong kwa soep met umami gehaktballetjes op tokotheek

Tong kwa soep met umami gehaktballetjes
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten gehaktballetjes
3 gedroogde Chinese champignons
1 ½ eetlepel spekjes
½ duimgroot stukje gember
1 teentje knoflook
1 lente-ui
1 ei
200 gram varkensgehakt
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
1 eetlepel sesamolie
2 theelepels aardappelzetmeel
1 eetlepel sojasaus light
1 theelepel gemalen witte peper
½ theelepel zout

Ingrediënten soep/bouillon
1 liter kant-en-klare kippenbouillon
200 ml welwater van de champignons
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
2 duimgroot stukjes gember
2 lente-uitjes
500 gram tong kwa
zout

Ingrediënten garnering
2 lente-uitjes

Bereidingswijze
Wel de gedroogde champignons een ½ uur in 200 ml heet water. Knijp na een ½ u het vocht eruit, snijd de harde taaie stelen eraf en snijd vervolgens het hoedje in zeer fijne stukjes. Gooi het welwater van de champignons niet weg.

Bak de spekjes krokant en maal deze fijn in een hakmolen.

Schil de gember, snijd deze en de knoflook zeer fijn. Snijd vervolgens de lente-ui in ringetjes en kluts het ei los.

Meng in een kom het gehakt samen met de champignons, spekjes, gember, knoflook, lente-ui, ei, Shaoxing Hua Diao Chiew, sesamolie, aardappelzetmeel, sojasaus light, gemalen witte peper en zout. Meng alles goed door, zodat het mengsel een egaal geheel wordt en zet weg.

Schenk het welwater van de champignons (neem het onderste zanderige gedeelte van het water niet mee), de kippenbouillon en Shaoxing Hua Diao Chiew in een ruime pan. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Snijd intussen de gember in dunne plakjes en de lente-uitjes in stukken van 7 cm lang. Voeg zowel de plakjes gember als de lente-uitjes toe aan de bouillon.

Schil de tong kwa en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukken van 2,5 cm breed en 4 cm lang. Voeg de tong kwa toe aan de bouillon en laat de groente op redelijk middelhoog vuur koken tot de kleur van de tong kwa van wit verandert in transparant, dit kan circa 10-12 minuten duren. Proef de bouillon en breng eventueel op smaak met wat extra zout. Verwijder de plakjes gember en de lente-uitjes uit de bouillon.

Snijd voor de garnering de lente-uitjes in ringetjes en ga met de gehaktballetjes aan de slag.

Zet het vuur onder de soep laag. Pak steeds een klein beetje gehakt en maak met je handen balletjes ter grootte van een walnoot en voeg toe aan de soep. Kook de balletjes circa 5 tot 7 minuten zachtjes door tot ze compleet gaar zijn.

Giet de soep in kleine Chinese soepkommetjes en bestrooi met lente-uitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *