Gestoofde Koreaanse kip

gestoofde koreaanse kip dakdoritang op tokotheek
Dit Koreaans stoofgerecht heet in het Koreaans dakdoritang en bestaat uit vier belangrijke componenten namelijk kip, aardappels, gochujang en gochugaru. Gochujang is een spicy Koreaanse gefermenteerde rode chilipasta en gochugaru is een spicy Koreaans chilipoeder. Je gooit alles in een pan, je voegt de bijbehorende kruiden, water of bouillon toe en stoven maar die handel. Een eenpansgerecht, klaar in maximaal 1 uur en er komt geen olie aan te pas. Ideaal om te bereiden als het buiten koud is en je iets pittigs of warms nodig hebt om je lichaam op te krikken. Serveer met warme rijst en ik verzeker je, je avondmaal, lunch of wat het ook mag zijn kan niet meer stuk. Eet ze!

gestoofde koreaanse kip dakdoritang op tokotheek

Gestoofde Koreaanse kip
Totale bereiding: 1 uur en 15 minuten
4 personen

Ingrediënten kombuwater
800 ml water
10 gram kombu

Ingrediënten kip
1 kilo kip (300 gram kippenvleugels, 300 gram drumsticks en 400 gram kippendijen met bot)
sap van 1 citroen
2 grote uien
8 teentjes knoflook
2 duimgroot stukjes gember
3 eetlepels gochujang
3 eetlepels gochugaru
2 eetlepels sojasaus dark
2 eetlepels sojasaus light
1 eetlepel oestersaus
2 eetlepels suiker
4 grote Roseval aardappels
2 groene lombok pepers

Ingrediënten garnering
2 lente-uitjes
2 groene lombok pepers

Bereidingswijze
Zet een pan op met het water en kombu en kook circa 15 minuten op laag vuur. Het water mag niet koken, anders wordt het water bitter. Haal de kombu uit het water en zet het kelpwater opzij.
Tip: kombu in fijne stukjes snijden en vries het in, zodat je het een andere keer kunt gebruiken in een nasi, bami of soep.

Ontdoe de kippendijen van het vel en kap met een kapmes in hapklare stukken. Ontdoe tevens de vellen van de drumsticks en laat de drumsticks verder zoals ze zijn. De kippenvleugels kun je ook laten zoals ze zijn. Als je het te eng vindt om te ontvellen en te kappen, kijk dan je slager lief aan en vraag hem om dit voor je te doen. Was de verscheidene stukken kip onder stromend lauw water met het sap van 1 citroen, zodat alle onzuiverheden verdwijnen en laat het uitlekken in een vergiet. Snijd daarna de uien grof. Plaats de uitgelekte stukken kip in een diepe braadpan en doe de grofgesneden uien erbij.

Schil de gember en snijd deze en de teentjes knoflook zeer fijn. Meng in een ruime kom de gember, knoflook, gochujang, gochugaru, sojasauzen, oestersaus en suiker. Voeg deze mix bij de kip en de uien in de braadpan en meng alles goed door. Giet vervolgens in de braadpan het kombuwater, roer het geheel en breng aan de kook. Zodra het vocht in de pan begint te koken, doe dan de deksel op de pan en kook het geheel circa 25 minuten op middelhoog vuur. Snijd intussen de aardappels in stukken van circa 3×3 cm groot en hak de groene lombok pepers grof.

Voeg na 25 minuten de aardappels en groene lombok pepers toe. Laat het geheel wederom 20-25 minuten koken met de deksel op de pan op middelhoog vuur.

Indien alles gaar is, neem dan de deksel van de pan af en laat het geheel circa 10 minuten op hoog vuur doorkoken, zodat de saus kan indikken. Schep zo af en toe met beleid wat saus over de kip en aardappelen, zodat het steeds bedekt blijft met de saus en hou de aardappels heel.

Verder hoef je in dit gerecht geen zout toe te voegen, omdat de gochujang, sojasauzen en oestersaus al voldoende zout bevatten. En, is de saus aan de waterige kant, kook deze dan een beetje in.

Schenk het stoofgerecht op een schaal, garneer met fijngesneden lente-uitjes en groene lombok pepers en zet midden op tafel met warme rijst.

2 Responses so far.

 1. Renzo zegt:

  Heerlijke stoofpot!
  Eigenlijk niet eens zo pittig en extreem van smaak. Met wat basic witte rijst komt de diepe, rijke smaak heel goed tot z’n recht.
  Voor de mensen die de saus wat te waterig vinden, kook hem een beetje in of bind hem.

  Nu nog op zoek naar wat leuke recepten voor de voorraad kelp! 😉

  • Shakita zegt:

   Dankjewel dat je het heerlijk vond. Idd als de saus wat aan de waterige kant is, laten indikken. In mijn recept inmiddels als extra tekst toegevoegd, thnx voor de oplettendheid. Je hebt gelijk, dit gerecht is niet pittig, maar heeft toch qua smaak enorm veel diepte door de toevoeging van de gochujang. De kelp kun je gebruiken door er dashi van te maken (heb je ook katsuobushi, gedroogde bonitovlokken nodig). Check hiervoor mijn dashi recept, https://tokotheek.nl/2016/10/06/dashi/. Deze bouillon kun je vervolgens als basis gebruiken voor diverse Japanse soepen. Zoals bijvoorbeeld een misosoep of een Japanse noedelsoep. Hoop dat je hier wat mee kan, succes! Met vriendelijke groetjes, Shakita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *