Sopropo met beef in zwarte bonensaus

sopropo met beef in zwarte bonensaus
Als je sopropo niet eerder hebt gegeten, wil ik je vooraf attenderen dat deze groente niet voor iedereen is weggelegd. Sopropo is een bittere groente en niet iedereen kan deze bittere smaak appreciëren. Ik hou van sopropo, sterker nog, ik ben dol op sopropo. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat bij mij deze bittere smaak met de paplepel is ingegoten. Voor mensen die de smaak van sopropo kennen, ligt hier een uitdaging! Maak sopropo es een keer op deze Chinese wijze klaar, het is zo heerlijk met witte rijst. Enne, mensen die de smaak van sopropo niet kennen en dit nooit eerder hebben gegeten zou ik zeggen, ga op onderzoek uit en wees nieuwsgierig. Wellicht vindt je het toch lekker!

sopropo met beef in zwarte bonensaus

Sopropo met beef in zwarte bonensaus
Totale bereiding: ½ uur, exclusief marinade tijd voor de beef
4 personen

Ingrediënten beef marinade
200 gram ribeye
1 eetlepel sojasaus light
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
1 eetlepel oestersaus
1 eetlepel aardappelzetmeel
1 theelepel gemalen witte peper
1 eetlepel zonnebloemolie

Ingrediënten sopropo
1 sopropo van circa 25-27 cm lang (200 gram)
1 eetlepel zout
voldoende water om sopropo te blancheren
1 duimgroot stukje gember
5 teentjes knoflook
½ witte ui
4 eetlepels zonnebloemolie

Ingrediënten pre-mix saus
2 eetlepels gefermenteerde zwarte bonen
50 ml water
1 theelepel gemalen witte peper
3 theelepels suiker
1 eetlepel oestersaus

Overige ingrediënten
1 eetlepel aardappelzetmeel mixen met 4 eetlepels water
1 eetlepel sesamolie

Bereidingswijze
Snijd de beef in reepjes en marineer in de sojasaus, Shaoxing Hua Diao Chiew, oestersaus, aardappelzetmeel, gemalen witte peper en zonnebloemolie. Marineer voor een half uur.

De sopropo in de lengte halveren, de zaadlijsten met een lepel eruit schrapen en weggooien. Vervolgens de sopropo in reepjes of halve maandjes snijden en mix met het zout. Zet de sopropo 10 minuten weg. Breng in een ruime pan of steelpan water aan de kook en blancheer hierin de sopropo kort. Giet de sopropo onmiddellijk in een vergiet en spoel onder stromend koud water. Laat uitlekken en zet weg.

Schil de gember en snijd deze en de knoflook fijn, pel de ui in laagjes en leg alles klaar.

Ga met je pre-mix saus aan de slag. Spoel de gefermenteerde zwarte bonen heel kort onder stromend water en hak deels hiervan grof en laat een aantal heel. Meng in een schaal de gefermenteerde zwarte bonen, water, gemalen witte peper, suiker en oestersaus. Mix het aardappelzetmeel met water. Zet zowel pre-mix saus als de aardappelzetmeel mix even weg.

Verhit 2 eetlepels olie in een wok, fruit de gember en knoflook tot alles heerlijk gaat ruiken. Doe de stukjes beef erbij en wok circa 5 minuten tot het niet meer rossig is. Haal de beef uit de wok en zet weg op een bord.

Verhit wederom in dezelfde wok 2 eetlepels olie en doe de sopropo erbij. Wok heel even, doe de uien erbij, wok ook heel even en schenk de pre-mix saus over de sopropo heen. Roer het geheel en dek circa 3 minuten af met een deksel. Na 3 minuten haal je de deksel van de pan, voeg het aardappelzetmeel toe en roer wederom in het geheel. Voeg tot slot de beefreepjes toe en roerbak het geheel nog heel even kort.

Maak af met 1 eetlepel sesamolie. Nu is je sopropo klaar om geserveerd te worden met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *