Say oi som geroerbakt met kool

say oi som geroerbakt met kool op tokotheek
Zoiets saais als kool wordt in mijn optiek een spannend bijgerecht met de toevoeging van say oi som. Say oi som klinkt erg ingewikkeld, maar het zijn goed gekruide gefermenteerde kleine Laotiaanse worstjes die je vaak in de vriezer zult aantreffen in de toko’s. Ze hebben wel een acquired taste – verworven smaak, aangezien er gegiste rijst is verwerkt in de worstjes. De gegiste rijst geeft de worstjes een zurige smaak en kan als onaangenaam worden ervaren. Absoluut niet te vergelijken met Westerse worstjes, so you either love it or hate it! Als je nieuwsgiering bent naar verworven smaken dan tover je in een mum van tijd een exciting bijgerecht op tafel. Njoy!

say oi som geroerbakt met kool op tokotheek

Say oi som geroerbakt met kool
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
10 stuks say oi som
200 gram witte kool
200 gram spitskool
2 lente-uitjes
duimgroot stukje gember
1 kleine ui
½ rode rawit peper
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels vissaus
2 theelepels suiker

Ingrediënten garnering
½ rode lombok peper

Bereidingswijze
Kook de say oi som circa 5 tot 7 minuten in kokend water. Laat uitlekken en dep goed droog met keukenpapier. Snijd daarna in kleine stukken en zet opzij.

Snijd de koolsoorten zeer fijn met liefs een mandoline en de lente uitjes in stukken van 5 cm lang. Schil de gember en snijd deze, de ui en rode rawit peper fijn. Zet alles opzij.

Verhit de olie in een wok of ruime pan en bak de gember, ui en rode rawit peper tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna de say oi som toe en bak circa 30 seconden tot 1 minuut mee.

Voeg de koolsoorten, vissaus en suiker toe en roerbak het geheel wederom 30 seconden tot 1 minuut tot de kool enigszins slikt, maar toch nog beetgaar blijft.

Serveer als bijgerecht met rijst en garneer met fijngesneden rode lombok peper.

2 Responses so far.

  1. Renzo zegt:

    Zo! Die worstjes zijn heftig… (of ze waren niet goed bereid door mijn wederhelft).

    • Shakita zegt:

      Hi Renzo, sowieso allereerst petje af dat jullie de worstjes hebben uitgeprobeerd. Jullie zijn avonturiers en durven zeker nieuwe smaken te ontdekken (supertop). Ze kunnen idd als heftig worden ervaren. Deze Aziatische worstjes zijn absoluut niet te vergelijken met de Westerse. Ze hebben een acquired taste – verworven smaak. You either love it or hate it! Ik heb er totaal geen moeite mee and I love it! Ben je er niet aan gewend dan kun je de smaak als onaangenaam ervaren. Echter, is het wel mogelijk dat je na verloop van tijd door bijvoorbeeld het vaker te eten, de smaak beter leert waarderen. Volgende keer wens ik jullie meer succes bij het uitproberen van recepten van Tokotheek met wellicht een minder acquired taste (lol). Lieve groetjes, Shakita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *