Cassave met bakkeljauw

cassave met bakkeljauw telo heri heri op tokotheek
Cassave met bakkeljauw is een van mijn favorieten wat Surinaams eten betreft. In de Surinaamse volksmond ook bekend onder naam heri heri of telo. In de meeste Surinaamse recepten wordt de cassave gefrituurd, maar ik heb in dit recept dat niet gedaan. En, als ik mijn Surinaamse culinaire geschiedenis goed ken, is de authentieke heri heri, gekookte cassave i.p.v. gefrituurde cassave. Afijn, gekookt of gefrituurd, ik heb mijn eigen draai gegeven aan dit recept door de warme plakkerige gekookte cassave onmiddellijk te husselen met de warme bakkeljauw. Het is een gerecht dat je op een mooie grote schaal midden op tafel kunt serveren met wat heerlijke toppings eroverheen, zodat een ieder zijn of haar aandeel mag claimen. Surinaamse gezelligheid gegarandeerd op deze wijze aan tafel en niet geheel onbelangrijk, effectief lekker. Deel samen en geniet van dit gerecht. Enne, vergeet niet om Parbo bier (Surinaamse bier) erbij te serveren, want dit bier past er perfect bij. De naam Parbo is de afkorting van Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Enjoy!

cassave met bakkeljauw telo heri heri op tokotheek

Cassave met bakkeljauw
Totale bereiding: 1 ½ uur
4 personen

Ingrediënten rode uien op azijn
2 rode uien
6 theelepels witte suiker
1 theelepel zout
3 eetlepels Japanse rijstazijn
1/8 Madam Jeanette peper
15 eetlepels water

Ingrediënten garnering
4 eieren
rode uien op azijn
4 takjes selderij

Ingrediënten bakkeljauw
500 gram bakkeljauw filets
ruim water
100 ml zonnebloemolie
1 Madam Jeanette peper
2 middelgrote uien
5 tomaten
1 eetlepel tomatenpasta
1 kippenbouillonblokje
1 eetlepel sojasaus dark
1 eetlepel Sishado indo marinade
4 takjes selderij
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Ingrediënten cassave
1 kg verse cassave
ruim water
snufje zout

Bereidingswijze
Ga eerst met de garnering aan de slag. Kook de eieren in circa 10 minuten. Spoel ze af, laat afkoelen, pel, hak grof en leg weg. Snijd de rode uien heel fijn en meng met suiker, zout, azijn, peper en water in een schaal, zet weg en laat intrekken. Leg ook je fijngesnipperde selderij klaar, 4 takjes voor de garnering en 4 takjes voor in de bakkeljauw.

Doe de bakkeljauwfilets in een ruime pan met water en kook deze ongeveer 15 minuten. Giet het in een vergiet en spoel drie tot viermaal grondig af door erin te knijpen onder stromend water. De bakkeljauw goed uitlekken en knijp het overtollige vocht eruit.

Snipper de Madam Jeanette peper fijn en hak de uien en tomaten grof.

Verhit in een wok of ruime pan de olie en fruit hierin de Madam Jeanette peper en uien. Zodra deze wat bruinig zijn, voeg je de tomaten, tomatenpasta, kippenbouillonblokje, sojasaus en Sishado indo marinade toe. Laat het geheel goed bakken en voeg de bakkeljauw toe. Schep het geheel goed om, zet de deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen op een laag pitje. Na 15 minuten zet je het vuur op middelhoog en bak dan de bakkeljauw licht krokant in circa 10 minuten. Doe er 4 takjes fijngesnipperde selderij doorheen, proef de bakkeljauw en doe naar smaak nog wat zout en versgemalen zwarte peper bij.

De uiteinden van de cassave eraf snijden en verwijder de schil met een scherp mes of dunschiller. Wees voorzichtig met schillen, want de schil is erg hard. Als je niet uitkijkt, ligt het doorschieten met je mes al gauw op de loer. Snijd vervolgens de cassave in de lengte doormidden en snijd het in langwerpige stukken van 8 cm met een dikte van 3 cm. Snijd ook de lange harde stukjes draad eraf. Was de cassave en kook in ruim kokend water met een snufje zout in circa 15-20 minuten. Het moet de gaarheid hebben van een gekookte kruimige aardappel. Giet het geheel af in een vergiet en hussel de gekookte cassave onmiddellijk met de warme bakkeljauw in een ruime schaal.

Garneer met de grofgehakte gekookte eieren, rode uitjes op azijn en doe er 4 takjes fijngesnipperde selderij eroverheen.

Serveer met een kant-en-klare pindasaus. Er zijn vele soorten en merken beschikbaar bij de toko’s, de keuze laat ik aan jou over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *