Divali 2016 vegetarische biryani

divali 2016 biryani vegetarische biryani op tokotheek
Divali, Diwali, Deepavali of Deevali is van origine een Indiase lichtjesfeest die door miljoenen Hindoes over de hele wereld wordt gevierd. Divali betekent symbolisch de overwinning van het goede over het kwade en de overwinning van het licht over de duisternis. Godin Lakshmi, Lakshmi Mata staat centraal tijdens dit prachtig festijn, want Zij is in het hindoeïsme het goddelijk aspect dat staat voor gezondheid, voorspoed, wijsheid, liefde en geluk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in jezelf en in je leven. In deze donkere tijden kan Divali ons inspireren om in te keren tot onszelf en het licht, zodat wij de zwakkeren in onze samenleving een helpende hand kunnen bieden. Vanuit een culinair perspectief en vanwege het feit dat Divali vaak wordt gevierd in gezinsverband leek het Amazing Oriental en mij passend om dit jaar een vegetarische biryani te creëren. Biryani is een Indiase eenpansrijstgerecht en wordt in India geserveerd tijdens speciale gelegenheden. Geduld is een schone zaak bij het maken van dit gerecht, maar al je inspanningen zullen ongetwijfeld beloond worden als je eenmaal de combinatie van rijst, specerijen en groenten hebt geproefd. Kortom, een ideaal gezinsgerecht dat je makkelijk in het midden op tafel kunt plaatsen, zodat iedereen ervan kan genieten. Eet smakelijk en ik wens iedereen een Subh Divali.

divali 2016 biryani vegetarische biryani op tokotheek

Vegetarische biryani
Totale bereiding: 1 ½ uur
4-6 personen

Ingrediënten pompoen
1200 gram pompoen
10 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel sindhi biryani masala
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
1 theelepel komijn
versgemalen zwarte peper naar smaak

Ingrediënten kouseband en aardappel beleg
400 gram Surinaamse kouseband
2 duimgroot stukjes gember
3 grote uien
8 teentjes knoflook
¼ Madam Jeanette peper
14 eetlepels zonnebloemolie
2 theelepels zout
600 gram vastkokende aardappels
2 volle eetlepels sindhi biryani masala
versgemalen zwarte peper naar smaak
70 ml water

Ingrediënten topping
20 stuks gewone sjalotten
500 ml zonnebloemolie
10 takjes koriander
60 ml halfvolle melk
¼ gram saffraan
½ limoen

Ingrediënten basmati rijst
1 ½ liter water
325 gram Rozana basmati rijst
1 theelepel zout
1 eetlepel komijn

Ingrediënten garnering
4 eetlepels ongezouten cashewnoten
2 eetlepels zonnebloemolie
zout naar smaak

Alle bovengenoemde ingrediënten zijn te koop bij Amazing Oriental met uitzondering van de aardappels en halfvolle melk.

Bereidingswijze
Voorverwarm de oven op 200 graden. Schil de pompoen, verwijder de pitten en het vruchtvlees met een lepel. Snijd de pompoen in parten en plaats deze in een ruime ovenschaal. Meng de parten met de zonnebloemolie, sindhi biryani masala, suiker, zout, komijn en versgemalen zwarte peper naar smaak. Rooster de pompoen circa 20-25 minuten in de oven.

Snijd de topjes en uiteinden van de kouseband eraf en snijd vervolgens in stukjes van circa 3 cm lang. Blancheer de kouseband circa 5 minuten, giet af in een vergiet en spoel onder stromend koud water.
Schil de gember en snijd deze, de uien, knoflook en Madam Jeanette peper fijn. Verhit 4 eetlepels olie in een ruime pan en fruit hierin de hoeveelheid van 1 duimgroot stukje gember, 1 ui en 2 teentjes knoflook tot alles heerlijk gaat ruiken. Doe de kouseband en 1 theelepel zout erbij. Roerbak de kouseband circa 5-7 minuten op middelhoog vuur en zet opzij op een bord.

Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Verhit in dezelfde pan waarin de kouseband is geroerbakt 10 eetlepels olie en fruit hierin de rest van de gember, uien en knoflook. Doe ook de fijngesneden Madam Jeanette peper erbij en bak tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna de sindhi biryani masala toe en bak circa 30 seconden mee. Doe de aardappels, het zout en de versgemalen zwarte peper naar smaak erbij en schep het geheel goed om. Blus af met water, doe de deksel op de pan en laat het geheel circa ½ uur garen op een laag pitje.

Haal de pompoen uit de oven, zet apart en schakel de oven naar 180 graden.

Snijd intussen de sjalotten in ringetjes en frituur deze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snipper de koriandertakjes fijn. Verwarm de melk in de magnetron en roer de saffraan hierin. Snijd de limoen door de helft. Zet alles heel even separaat opzij voor later.

Als de aardappels gaar zijn, roer je de kouseband erdoorheen en bak het circa 5-7 minuten met beleid mee in het geheel. Hou de aardappels zoveel mogelijk intact en het kouseband-aardappels beleg moet jeuïg zijn (niet waterig). Haal de pan van het vuur af en hou het beleg apart.

Kook 1 ½ liter water in de waterkoker. Doe het kokend water in een ruime pan en breng het water aan de kook. Was de basmati rijst in een ruime zeef tot het water helder is en voeg de gewassen rijst in het kokend water toe samen met het zout en het komijnzaad. Kook de rijst circa 10-12 minuten zonder deksel op de pan op middelhoog vuur. De rijst moet ongeveer 75% gaar zijn en moet nog enigszins een beet hebben. Haal de pan van het vuur af, maar giet de rijst niet af.

Plaats het kousebandbeleg als 1e laag in een grote, lage ovenschaal met een hoogte van 7 ½ cm en een Ø van 22 cm. Plaats als 2e laag wat pompoenstukken. Schep als 3e laag met een schuimspaan telkens rijst op een hoopje in het midden. Druk de rijst een beetje plat, maar niet te hard. Top de rijstlaag royaal met gefrituurde sjalotten, fijngesneden koriander en besprenkel met wat saffraan melk en wat limoensap. Ga op deze wijze verder met de gelaagdheid van de biryani tot je eindigt met een laagje rijst. Besprenkel de laatste laag rijst met saffraan melk en wat limoensap, sluit de schaal hermetisch af met flink wat vellen aluminiumfolie en zet deze circa 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven, maar maak het niet onmiddellijk open. Laat het geheel circa 10 minuten rusten.

Rooster intussen de cashewnoten in een pannetje met de olie en zout naar smaak. Hak ze vervolgens grofjes.

Verwijder de folie en garneer de biryani met de overgebleven gefrituurde sjalotten en fijngesneden koriander. Bestrooi tenslotte met de geroosterde cashewnoten.

Serveer warm en zet de schaal midden op de tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *