BB met R met maxixe en spareribs

BB met R met maxixe en spareribs

Op de West-Kruiskrade in Rotterdam kwam ik deze maxixe (wilde komkommers) tegen. Deze wilde beauties blijken vergeten groenten te zijn en zijn helaas niet verkrijgbaar bij alle toko’s. Het is erg populair bij de Brazilianen. Aangezien, zich tegenwoordig veel Brazilianen hebben gevestigd in Suriname zowel in de stad als in het binnenland (oerwoud van Suriname), kweken met name de Brazilianen die als goudzoekers werken in het binnenland, deze wilde komkommer. Deze komkommer wordt meestal meegestoofd in een cozido of te wel stoofgerecht dat bestaat uit vlees, bonen, aardappelen en groenten. Ik heb ze ook meegestoofd, maar dan in een Surinaamse bruine bonenschotel die je het beste kunt serveren met warme rijst. In Suriname beter bekend als BB met R. BB met R staat voor bruine bonen met rijst. Deze schotel bevat vervolgens boterzachte spareribs die vol van smaak zijn. Het vlees valt bijna van het bot en de wilde beauties zorgen voor een frisse smaak in het gerecht. Eet smakelijk!

BB met R met maxixe en spareribs

BB met R met maxixe en spareribs
Totale bereiding: 2 ½ tot 3 uur
4 personen

Ingrediënten bruine bonen schotel
600 gram spareribs
sap van 1 citroen
6 stuks maxixe
2 grote uien
6 tomaten
5 eetlepels zonnebloemolie
3 theelepels tomatenpasta
25 pimentkorrels
1 ½ kippenbouillonblokje
6 theelepels suiker
3 takjes selderij
1 Madam Jeanette peper (heel laten)
versgemalen zwarte peper naar smaak
1 grote blik HAK bruine bonen (720 gram)
150 ml water

Ingrediënten garnering
3 takjes selderij (fijngesneden)

Bereidingswijze
Was de spareribs met het sap van 1 citroen in een vergiet, laat uitlekken en zet weg.

Snijd de uien grof en de tomaten in blokjes. Verhit de olie in een ruime braadpan en fruit de uien circa 3 tot 5 minuten. Voeg daarna de tomaten, tomatenpasta, pimentkorrels, kippenbouillonblokje en suiker toe. Fruit het geheel circa 2 minuten en voeg de spareribs toe. Schep de massa goed om en voeg de selderijtakjes, Madam Jeanette peper en wat versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel 2 uur pruttelen.

Verwijder de steeltjes van de maxixe. Schraap de stekelige oppervlakte weg met een scherp mesje en spoel ze goed onder de kraan. Maak kruiselings een inkeping zowel boven als beneden. Blancheer het 10 minuten, doe in een vergiet, spoel af onder stromend koud water en zet weg.

Na twee uur zijn de spareribs door en door gaar. Het vlees moet bijna van het bot vallen. Voeg nu de bruine bonen inclusief het vocht toe. Roer het geheel goed om en voeg het water toe. Zet het vuur hoog en breng het vocht aan de kook. Zodra het vocht begint op te koken, zet je het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel circa 20 minuten zachtjes doorsudderen.

Na 20 minuten voeg je de maxixe toe, zorg dat ze goed ondergedompeld zijn in de saus en laat het geheel nog circa 20 minuten zachtjes doorsudderen.

Haal met een eetlepel de Madam Jeanette peper uit de bruine bonen. Hou het boven de braadpan en druk met een andere eetlepel het pepervocht eruit. Roer het vocht in de bruine bonen massa en gooi vervolgens de peper weg. Verwijder ook de pimentkorrels en selderij takjes uit het geheel.

De kleur van de maxixe zal er visueel niet fraai uitzien, maar het gaat in dit gerecht om de smaak.

Garneer de bruine bonen met fijngesneden selderij en serveer direct met warme rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *