Zwarte knoflook risotto

zwarte knoflook risotto op tokotheek
Bam! Hier is ie dan. Nog een recept met the black beauty, zwarte knoflook. Deze risotto is een op en top umami gerecht. De zwarte knoflook, gedroogde paddenstoelen, spekjes en pecorino kaas geven dit gerecht een volle intense smaak. Ontiegelijk lekker en hoog op smaak. Laat het je smaken!

zwarte knoflook risotto op tokotheek

Zwarte knoflook risotto
Totale bereiding: 40 minuten, exclusief weltijd shiitake
4 personen

Ingrediënten risotto
85 gram gedroogde shiitake in reepjes
weekvocht van de paddenstoelen
6 teentjes zwarte knoflook
2 stuks gewone sjalotten
6 eetlepels olijfolie
100 gram spekjes
300 gram Arborio risotto rijst
700 ml kippenbouillon
50 gram geraspte pecorino kaas
1 volle eetlepel boter
zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten garnering
1 bosje bieslook
50 gram geraspte pecorino kaas
wat olijfolie

Bereidingswijze
Week de gedroogde paddenstoelen ruim een ½ uur in lauw water en knijp daarna het vocht eruit.
Gooi het weekvocht niet weg en zet opzij. Snijd de zwarte knoflook en sjalotjes fijn en zet opzij.

Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de spekjes krokant. Zodra de spekjes krokant zijn, voeg dan de gewelde uitgeknepen paddenstoelen toe en bak deze samen met de spekjes circa 5-7 minuten mee op redelijk middelhoog vuur. Haal het uit de pan en zet weg op een bord.

Doe in dezelfde pan waarin je de spekjes en paddenstoelen hebt gebakken, nu 4 eetlepels olijfolie. Verhit wederom de olie en fruit hierin de zwarte knoflook en sjalotjes circa 2-3 minuten.

Voeg de rijst toe en schep alles goed om. Schenk het paddenstoelen weekvocht erbij (neem het onderste zanderige gedeelte niet mee) en roer tot de korrels het vocht helemaal hebben opgenomen.

Verhit de kippenbouillon en hou warm op een zeer laag pitje.

Als de rijstmassa het paddenstoelen weekvocht compleet heeft opgenomen en de rijst droog begint te worden, voeg daarna een beetje kippenbouillon toe en roer in de rijst tot deze ook compleet is opgenomen. Op deze manier, steeds een nieuw deel van de bouillon toevoegen tot deze op is en de risotto gaar is. De garing van de risotto duurt circa 20-25 minuten en de perfecte garing moet resulteren in een smeuïge risotto.

Roer circa 5-7 minuten voor het serveren de spekjes-paddenstoelen mengsel, 50 gram geraspte pecorino kaas en boter door de risotto.

Proef en breng het geheel, indien nodig op smaak met wat extra zout en versgemalen zwarte peper.

Verdeel de risotto over vier borden. Garneer per bord met wat fijngesnipperde bieslook, geraspte pecorino kaas, een drizzle olijfolie en serveer.

3 Responses so far.

  1. Weedo zegt:

    Gemaakt op een vochtige decemberdag. Heerlijk recept maar volgende keer doe ik er verse paddestoelen bij. Dit keer gedroogde amandel champignos en het was super !

    • Shakita zegt:

      Hi Weedo, welkom op tokotheek! Superfijn om te lezen dat je deze risotto hebt klaargemaakt en dat je het heerlijk vond smaken. Doet me goed. Prachtig product toch die zwarte knoflook? Koken is gevoel en denk dat het absoluut geen slecht idee is om de volgende keer verse paddenstoelen te verwerken in deze risotto. Veel succes en hoor graag van je hoe het is uitgepakt? Dank voor dit bericht en zie je gauw terug op tokotheek. Met culinaire groetjes, Shakita

      • Weedo zegt:

        Hallo Shakita, bijna twee jaar verder en eet nog het regelmatig. Kleine variaties zoals champignons of andere paddestoelen, pancetta, wat maar in de kast staat.
        En super recept!

Laat een reactie achter bij Weedo Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *