Goegrie

goegrie ghoegrie op tokotheek
Goegrie of ghoegrie zijn kikkererwten die worden gebakken met uien, knoflook, peper en tomaten. Het is een Surinaams Hindoestaans gerechtje en is zeer populair onder de Hindoestaanse bevolking in Suriname. Het wordt gegeten als een snack die vrij makkelijk in elkaar wordt gezet, aangezien visite in Suriname onaangekondigd voor je deur kan staan. Hindoestanen hebben wel vaak wat ingeblikte kikkererwten in hun voorraadkast staan en hierdoor is het mogelijk om in een raptempo je gasten te voorzien van een snelle snack als goegrie. Op Hindoestaanse bruiloften kan het zo zijn dat de Hindoestanen flink willen uitpakken en dan kiezen ze voor een meer authentieke bereiding van goegrie. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van gedroogde kikkererwten die ruim een nacht dienen te wellen en vervolgens beetgaar worden gekookt. Na het wellen en koken worden de kikkererwten ook nog es een keer van het velletje ontdaan en tenslotte wordt er goegrie van gemaakt. Maar, goed als je goegrie in een raptempo wilt serveren dan is het logisch dat de authentieke manier een zeer lange culinaire weg is. In mijn recept heb ik gebruik gemaakt van ingeblikte kikkererwten van het merk Valle del Sole, verkrijgbaar zowel bij de toko’s als Appie Hein. Je zal gegarandeerd verrast zijn door de simpele bereidingswijze en de smaak van de goegrie. Dit gerechtje is een kwestie van minimale inspanning en maximale smaak. Laat het je smaken.

goegrie ghoegrie op tokotheek

Goegrie
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten goegrie
2 blikjes Valle del Sole kikkererwten (per blik 400 gram)
9 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote uien
4 cocktail tomaten
4 teentjes knoflook
¾ Madam Jeanette peper (voor meer pittigheid 1 Madam Jeanette)
1 kippenbouillonblokje of zout naar smaak
2 theelepels tomatenpasta

Ingrediënten garnering
4-5 takjes selderij

Bereidingswijze
Maak de blikjes kikkererwten open, giet in een vergiet, spoel onder stromend water en laat goed uitlekken. Bij het uitlekken van de twee blikjes hou je 480 gram kikkererwten over.

Snipper de ui heel fijn en snijd de cocktailtomaten in blokjes. Stamp de knoflookteentjes en Madam Jeanette peper tot een fijne pasta in een vijzel.

Verhit olie in een ruime pan. Fruit de ui, de knoflook, Madam Jeanette peper en kippenbouillonblokje op middelhoog vuur tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg de tomatenpasta toe en bak kort aan, zodat de pasta kan ontzuren. Doe daarna de tomatenblokjes erbij en bak het geheel 30 seconden tot 1 minuut. Giet nu de kikkererwten erbij en bak het geheel ook 30 seconden tot 1 minuut. Doe de deksel op de pan en laat circa 15-20 minuten pruttelen op een laag pitje.

Snipper intussen de takjes selderij heel fijn. Na 15-20 minuten, neem je de deksel van de pan af en zet het vuur hoog. Bak alles nog circa 2 minuten onder voortdurend scheppen.

Garneer aan het eind met de selderij and it’s done!

Serveer, liefs in kleine kommetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *