Aziatische panna cotta met mangogelei en een sesamcrunch

panna cotta op tokotheek aziatische panna cotta op tokotheek
Panna cotta betekent gekookte room. Daarom heb ik in dit recept room verwerkt en geen melk.
Dit is geen “haastig gespoed” klusje. Panna cotta maken, heeft enige voorbereiding nodig. Neem daarom de tijd dit toetje te maken. Super ideaal om dit op voorhand te maken als je een etentje geeft. Hierdoor heb je op de dag van het etentje je handen vrij om wat meer aandacht te richten op je gasten of op je voorgerecht en hoofdgerecht. Stel dat je zaterdag eters hebt dan kun je het beste de panna cotta op donderdagavond maken en vervolgens in de koelkast plaatsen om op te laten stijven. In deze receptuur zit weinig gelatine, want bij het gebruiken van teveel gelatine krijg je een hele stijve panna cotta. De eerste keer dat ik panna cotta maakte, was een regelrechte ramp. Ik had een recept gevonden op het internet en volgens het recept moest ik 5 gelatineblaadjes gebruiken om de panna cotta op te laten stijven. Zo gezegd, zo gedaan, deze werd zo stijf als een oude oma. De strijd was nog niet gestreden en moest weten wat er mis was gegaan. Dus ging op onderzoek uit en kwam tot de ontdekking dat een goeie panna cotta hetzelfde effect moet hebben als een drilpudding. Hoe minder gelatine je gebruikt, des te beter het is voor de zijdezachte structuur van de panna cotta. Als je een hapje neemt, moet het smelten op je tong. De sereh en djeroek poeroet blaadjes geven de panna cotta een plezierige citroenige smaak. De mango geeft het een exotische zoetige smaak en de verkruimelde sesamkoekjes zijn voor de crunchiness. Kort samengevat, alles bij elkaar een fijne combo!

panna cotta op tokotheek aziatische pannacotta op tokotheek

Aziatische panna cotta met mangogelei en sesamcrunch
Totale bereiding: 2 uur excl. 1 nacht en 5-6 uur tijd voor het laten opstijven
van de panna cotta en gelei
4 personen

Ingrediënten panna cotta
10 djeroek poeroet blaadjes
3 sereh stengels
500 ml slagroom
2 eetlepels kristalsuiker
2 druppels vanille-extract
2 gelatineblaadjes

Ingrediënten mangogelei
½ mango
150 ml water
1 eetlepel kristalsuiker
1 eetlepel citroen- of limoensap
1 gelatineblaadje

Ingrediënten sesamcrunch
4 eetlepels kristalsuiker
200 ml water
4 eetlepels witte sesamzaadjes

Bereidingswijze
Kneus de djeroek poeroet blaadjes en sereh stengels. Doe in een steelpan de slagroom, kristalsuiker, vanille extract, sereh en djeroek poeroet. Roer af en toe met een spatel en sudder het geheel circa 15 minuten tegen de kook aan. Zet de pan van het vuur af en zet het geheel circa 1 uur weg, zodat de smaken elkaar wat beter leren kennen. Warm het mengsel na 1 uur weer op en hou het 5 minuten tegen de kook aan. Week de gelatineblaadjes in ruim water uit de kraan. Haal het roommengsel van het vuur af en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes in het mengsel tot de blaadjes helemaal zijn opgelost. Zeef het geheel en verdeel het over 4 mooie glazen. Leg op elke panna cotta een stukje plasticfolie om te voorkomen dat er een velletje ontstaat (de folie moet direct op de panna cotta liggen) en laat alles eerst geheel afkoelen voor je het in de koelkast plaatst. Zet vervolgens een hele nacht in de koelkast, zodat het goed kan opstijven.

Ga de volgende dag met de mangogelei aan de slag. Snijd de mango in blokjes. Pureer mango, water, kristalsuiker en citroensap in een staafmixer. Week het gelatineblaadje in ruim water uit de kraan. Doe het mengsel in een steelpan en kook het geheel 5 minuten. Haal het mangomengsel van het vuur af en roer het uitgeknepen gelatineblaadje door het geheel tot het blaadje helemaal is opgelost. Laat het even afkoelen. Verdeel vervolgens de gelei over de 4 panna cotta glazen en zet ze circa 5-6 uurtjes weg in de koelkast, zodat het goed kan opstijven.

Maak nu de sesamzadenkoek klaar. Leg eerst een ruim stuk bakpapier en een spatel gereed. Doe heel voorzichtig bij het maken van deze koek, want de siroop of te wel karamel kan lelijke brandwonden veroorzaken. Daarom s.v.p. niet je vinger stoppen in de karamel om te proeven, het is loeiheet! Zet de kristalsuiker en het water in een steelpan op matig vuur. Roer alleen in het begin. Loop a.u.b. niet weg en hou de siroop als een havik in de gaten. Want, vrij acuut begint het mengsel te kleuren. Laat de siroop koken tot hij lichtbruin kleurt (even geduld hebben dit duurt circa 15-20 minuten). Voeg nu de sesamzaadjes toe en laat het geheel doorkoken tot het donkerbruin kleurt. Giet dit mengsel op het bakpapier en strijk de siroop met de spatel glad op het bakpapier. Laat circa 10 tot 15 minuten afkoelen. Als de koek is afgekoeld, komt deze heel makkelijk van het bakpapier af. Breek de koek in stukken en zet weg in een gesloten plastiek bakje. Bij het serveren van de panna cotta, crunch je de koekjes in een vijzel. Strooi vervolgens een mooi dun laagje boven de mangogelei. Je moet ten slotte drie laagjes hebben van beneden naar boven, 1e laag is je panna cotta, 2e laag is je mangogelei en de 3e laag is je sesamcrunch.

4 Responses so far.

 1. Renzo zegt:

  Ben ik weer! 😉
  Yum! yum! yum! Al ik moet bekennen dat ik de mango-gelei en sesam weg heb gelaten… leek me iets té. Ik krijg dan ook geen genoeg van die kaffir limoenblaadjes. En dus alleen al de panna cotta is heerlijk. 🙂

  • Shakita zegt:

   Hi Renzo, you’re most welcome! Ik vind het juist fijn dat jij met mijn panna cotta recept aan de slag bent gegaan. Super dat je het yum yum yum vond. Dankjewel voor het compliment! Won’t judge you, dat de gelei en crunch hebt weggelaten. Gebruik vooral mijn recept als leidraad en laat je inspireren. Vind goed van je, dat je zelf bepaalt wat jij het lekkerst vindt. Eigenzinnigheid, daar hou ik wel van! En, die djeroek poeroet (kaffir limoenblad) is een godsgeschenk voor ons uit Azië. Bijna in alles waar je djeroek poeroet in verwerkt, gaat lekker smaken. Er staan voldoende recepten op mijn blog en hoop dat je deze blijft uitproberen. Dank voor je reactie en zie je graag terug op tokotheek. Met culinaire groet, Shakita

 2. Rixt zegt:

  Vandaag de panna cotta geserveerd als onderdeel van een grand dessert,samen met de mango lassi. Ik had, omdat ik voor 30 personen maakte, een omrekenfoutje gemaakt en daardoor iets te weinig gelatine gebruikt in de pana cotta, hij was iets te dun, maar de smaak was wel goed! de mango gelei heb ik met geleisuiker gemaakt in plaats van gelatine. Dat was een makkie. De sesamcrunch duurde best lang in een grotere hoeveelheid, ik had ook veel te veel gemaakt. Wel goede combi, mango lassi en panna cotta met mangogelei, sesamcrunch met de mango lassie!

  • Shakita zegt:

   Hi Rixt, het kan gebeuren, hoor, een omrekenfoutje. Als de smaak maar goed is, zeg ik dan altijd om mezelf te troosten! Ik had met de kerstdagen nasi kuning (gele rijst) gemaakt voor 10-man, ook een omrekenfout gemaakt en de rijst was te vochtig. Dit soort risico’s zitten er helaas in als je voor een grotere groep gaat koken. Het kan kloppen dat de sesamcrunch best lang heeft geduurd, want het karameliseren van de suiker neemt tijd. Het gaat vrij traag in het begin en als de karamel bruin begint te worden is het opletten geblazen, want dan kan het ineens heel hard gaan. Het teveel aan de sesamkoekjes kun je goed bewaren in een tupperware bakje en crunchen bij diverse daily toetjes. Over ijs, ook lekker! Kortom, vind supertof dat je zowel de mango lassie als de panna cotta hebt gemaakt. Heel stoer en het doet mijn culinaire hart goed dat je de combo wel vond kloppen! Hoop je terug te zien op Tokotheek en een mooie dag toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *