Pindasoep met tom tom

Pindasoep op tokotheek
Pindasoep met tom tom is een krachtige Creools-Surinaamse soep die je vaak kunt verwachten op verjaardagsfeesten bij de Creoolse bevolking in Su. Tom tom is geen navigatiesysteem, maar zijn bananenballetjes die in een Surinaamse pindasoep onmisbaar zijn. Het is een soep die hoog op smaak wordt gebracht door de toevoeging van de juiste pindakaas, soms een mix van 50/50 rijpe en onrijpe bakbananen voor de tom tom, Madam Jeanette peper, kip, zoutvlees, soms ook varkensstaart, uien, tomaten, laurierbladen (optioneel), piment, selderij en not 2 forgot de kippenbouillonblokjes. Ik hoop niet dat ik een ingrediënt in het rijtje ben vergeten, aangezien ik dan flink op mijn kop kan krijgen van een Surinamer. Surinamers zijn net als Italianen, ze weten wat smaak is. De meeste Surinamers kunnen daarom ook ontzettend goed koken en een pindasoep gegeten door een Surinamer, wordt altijd vergeleken met die van hun oma, moeder of tante. Want, hun oma, moeder of tante maakt altijd de heerlijkste pindasoep. Ik heb geprobeerd de authenticiteit in dit recept zoveel mogelijk te bewaren door bijvoorbeeld geen ingrediënten toe te voegen die traditioneel niet in een Surinaamse pindasoep thuishoren. Niet vergeten om er ‘TLC’ in te doen, want dan gaat hie uiteraard nog lekkerder smaken. Eet ze!

pindasoep op tokotheek

Pindasoep met tom tom
Totale bereiding: 2 ½ – 3 uur
4 personen

Ingrediënten pindasoep
350 gram zoutvlees
450 gram kippendijenfilets
sap van 1 citroen
2 eetlepels margarine of boter
1 eetlepel zonnebloemolie
2 middelgrote uien
12 stuks piment
6 laurierbladen
4 tomaten
1 volle theelepel tomatenpasta
1 liter water
2 kippenbouillonblokjes
2 takjes selderij
1 Madam Jeanette peper
4 volle eetlepels Calvé pindakaas
3 volle eetlepels Faja Lobi pindakaas

Ingrediënten tom tom
1 groene onrijpe bakbanaan
1 gele rijpe bakbanaan
voldoende water om de bananen in te koken
een snufje zout

Ingrediënten garnering
tom tom
2-3 takjes selderij
fijngehakte gezouten pinda’s

Bereidingswijze
Zoutvlees is gezouten gepekeld vlees en moet eerst volledig ontzouten. Doe het vlees in een ruime pan met water en breng aan de kook. Kook het vlees ruim een half uur. Giet het dan in een vergiet en spoel het grondig onder stromend koud water. Laat het goed uitlekken, snijd het vlees in blokjes en zet apart.

Snijd elk kippendij in twee gelijke stukken en doe het in een vergiet. Pers het citroensap over de kippendijen heen en was deze grondig onder stromend lauwwarm water. Laat de kip uitlekken en zet weg. Snijd de uien en tomaten in grove stukken en zet ook opzij.

Neem een ruime pan en verhit hierin de boter en olie. Fruit eerst het zoutvlees circa 2 minuten en daarna de kippendijen, ook circa 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de ui, pimentkorrels, laurierbladen toe en bak het geheel tot het wat bruinig is geworden. Doe daarna de tomaten en tomatenpasta erbij, schep het geheel goed om en laat het circa 2-3 minuten goed bakken.

Voeg nu het water, kippenbouillonblokjes en selderijtakjes toe. Breng het water aan de kook, roer het geheel goed en trek op een laag pitje met de deksel op de pan ruim 1 ½ uur hiervan een krachtige bouillon. Als de bouillon circa 1 uur heeft gestaan, voeg dan de Madam Jeanette peper toe en hou de peper heel. Laat het niet stuk gaan in de bouillon. Het is de bedoeling dat de peper een heerlijke aroma afgeeft. Doe de deksel op de pan en laat de bouillon nog een ½ uur trekken.

Als de bouillon staat te trekken ga je met de tom tom (bananenballetjes) aan de slag. Pak in de toko niet te rijpe bakbananen (deze zijn vaak bijna zwart). Mijn ervaring is dat deze na het koken te slap zijn en geven weinig binding. Pak daarom 1 onrijpe groene stevige bakbanaan en 1 rijpe doch stevige bakbanaan. Was de bananen en snijd de topjes en de uiteinden eraf. Snijd deze vervolgens in stukken van 5 cm lang en kook ze incl. schil circa 20-30 minuten in een pan met voldoende water en een snufje zout. In circa 20 minuten is de rijpe banaan gaar en in circa 30 minuten is de onrijpe banaan gaar. Als ze gaar zijn, haal je ze uit het water, laat afkoelen, verwijder de schil en prak de bananen fijn met een vork. Draai door je handen continu nat te houden kleine balletjes ter grootte van gehaktballetjes. Als je kleine ronde balletjes draait dan haal je uit 2 bananen, circa 10-12 balletjes. Zet de tom tom apart.

Schenk met een soeplepel een beetje bouillon in een ruime schaal en meng zowel de Calvé als Faja Lobi pindakaas goed met de bouillon tot een mooi egaal papje. Schenk dit egaal papje terug in de soep en laat circa 10 minuten doorkoken op middelhoog vuur zonder deksel op de pan. Blijf wel met beleid roeren in het geheel.

De soep moet nu klaar zijn. Haal de selderijtakjes uit de soep, hak ze fijn en doe ze terug in de soep. Vervolgens verwijder je de pimentkorrels en de laurierbladen en gooi deze weg. Ten slotte haal je de Madam Jeanette peper eruit en zet even apart.

Snijd intussen de selderij fijn en leg de fijngehakte pinda’s klaar voor de garnering.

Proef de soep als het meer pittigheid nodig heeft, stamp dan een beetje van de Madam Jeanette peper die je uit de soep hebt verwijderd fijn en voeg toe aan de soep. Indien, de soep meer zout nodig heeft, voeg dan wat meer kippenbouillonblokjes toe.

Schenk de soep in kommetjes en garneer met wat tom tom, selderij en fijngehakte pinda’s.

Serveer warm optioneel met rijst.

2 Responses so far.

  1. Gaitrie zegt:

    Love peanut butter, I can make this every day. Worth trying this recipe, I give it a thumbs up👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *