Sem ke tarkarie

sem ke tarkarie op tokotheek
Sem is een peulvrucht en heeft net als de sperzieboon eetbare peulen en zaden. Maar, de smaak van sem is veel intenser dan die van de sperzieboon. Tarkarie betekent groentegerecht. ‘Sem ke tarkarie’ betekent letterlijk sem als groentegerecht. Dit gerecht is echt een ‘home cooked meal’ bij de Surinaamse Hindoestanen. Je zal daarom dit gerecht nooit in een restaurant tegenkomen. Ik maak dit gerecht klaar, zodra ik kraakverse sem zie liggen in de toko’s. Het water loopt me dan in de mond en me handen jeuken om thuis direct met de sem aan de slag te gaan. Het lastige is wel dat je sem sporadisch zal tegenkomen in de toko’s. Maar, zodra je het ziet, loop het dan s.v.p. niet voorbij, want het is zeer de moeite waard om deze groente klaar te maken. Sem ke tarkarie eet ik met warme basmatierijst en bij elk hapje denk ik terug aan mijn culinaire jeugd in Suriname. Ook, adviseer ik je dit gerecht klaar te maken met sem en niet met sperziebonen. Met sperziebonen zal het gerecht ook goed bevallen, maar met sem is het ‘the real deal’

sem ke tarkarie op tokotheek

Sem ke tarkarie
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten masala (specerijenmengsel)
1 ½ theelepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel geel mosterdzaad
½ theelepel fenegriekzaad
½ theelepel nigellazaad
1 ½ theelepel kurkumapoeder

Ingrediënten overig
200 gram sem
5 eetlepels zonnebloemolie
1 droge vis, ongeveer 500 gram
4 middelgrote aardappelen
1 grote ui
4 teentjes knoflook
½ – ¾ Madam Jeanette peper
½ – ¾ kippenbouillonblokje
circa 100 ml water
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze
Droge vis is meestal diepgevroren verkrijgbaar bij de toko’s. Ontdooi daarom eerst de droge vis.

Je kunt masala in de toko in een pakje of potje kopen, maar eigengemaakte masala is ander koek. Door de specerijen eerst te roosteren, komen heerlijke aroma’s vrij met als resultaat dat je currygerecht veel intenser gaat smaken. Heb je tijd? Maak dan je eigen masala. Rooster de ingrediënten voor de masala m.u.v. het kurkumapoeder in een droge koekenpan met een dikke bodem. Het roosteren duurt circa 2-3 minuten. Doe de geroosterde specerijen m.u.v. het kurkumapoeder in een oude koffiemolen of vijzel en maal tot een fijn poeder. Meng aan het eind het kurkumapoeder door het geheel.

Trek de draadjes af van de sem in een beweging aan beide kanten en snijd/breek de sem in tweeën. Blancheer de sem circa 2 minuten in kokend water en giet af in een vergiet. Spoel de sem af onder stromend koud water en laat goed uitlekken. Zet de sem opzij.

Was de aardappelen. Snijd deze in grove stukken en zet opzij in een schaal.

De vis zal inmiddels ontdooid zijn. Spoel de vis heel even onder de kraan en ontdoe van kop, staart, graten en vel. Breek/scheur de droge vis (alleen het visvlees) in grove hapklare stukken. Het breken van de vis heeft wel wat kracht nodig en doe s.v.p. voorzichtig met de graten, aangezien droge vis vaak grote graten heeft. Als je de kop, staart, graten en het vel hebt verwijderd, hou je ongeveer 150 tot 200 gram visvlees over. Deze hoeveelheid moet voldoende zijn voor dit gerecht. Laat de olie heet worden in een ruime pan en bak de vis redelijk krokant. Let op: de olie kan spetteren, dus neem wat afstand. Laat de vis uitlekken op keukenpapier en zet opzij in een schaal.

Hak de ui, knoflook en Madam Jeanette peper in een hakmolen of stamp deze ingrediënten fijn in een vijzel m.u.v. de ui, deze kun je fijnsnijden.

Fruit vervolgens in dezelfde olie waarin je de vis hebt gebakken de ui, knoflook, Madam Jeanette peper en kippenbouillonblokje. Fruit het geheel circa 30 seconden tot 1 minuut, voeg de masala toe en fruit het geheel nog 30 seconden tot 1 minuut.

Voeg daarna de sem, de aardappelen, gebakken vis en het water toe. Bak het heel even mee en doe de deksel op de pan. Laat het een ½ uur op een laag vuurtje rustig garen. Na een ½ uur moeten de aardappelen gaar zijn, zo niet, doe dan wederom de deksel op de pan en laat je het geheel nog een minuut of 10 garen. De aardappelen moeten uit elkaar vallen. Als het geheel gaar is, proef en breng dan indien nodig op smaak met wat extra zout en versgemalen zwarte peper.

Serveer direct met liefs warme basmati rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *