Geroerbakte kippendijen en asperges in XO saus

geroerbakte kip in xo saus op tokotheek
Het heerlijke aan dit gerecht is sowieso de smaak van de XO saus, de malsheid van de kip en de knapperigheid van de groene asperges. Yeah, I know asperges zijn niet cheap, zo ook niet XO saus. XO staat voor iets unieks. Maak daarom dit gerecht voor een uniek iemand, bijvoorbeeld voor je liefje die na een dagje hard werken thuiskomt en dit heerlijke maaltijd heeft verdiend. Of gewoon, omdat je van lekker eten houdt en het niet erg vindt, een beetje een ‘big spender’ te zijn!

Geroerbakte kip in xo saus op tokotheek

Geroerbakte kippendijen en asperges in XO saus
Totale bereiding: 1 uur, inclusief marineertijd
4 personen

Ingrediënten marinade kippendijenfilets
400 gram kippendijenfilets
sap van 1 citroen
2 eetlepels sojasaus dark
2 eetlepels sojasaus light
2 eetlepels Shaoxing Hua Diao Chiew
1 theelepel gemalen witte peper

Ingrediënten overig
400 gram groene asperges
5 eetlepels arachideolie
duimgroot stukje gember
6 teentjes knoflook
3 eetlepels XO saus
3 eetlepels sojasaus dark
2 theelepels suiker
wat zout

Ingrediënten garnering
2 rode lombok pepers

Bereidingswijze
Snijd elk kippendij in 3 tot 4 gelijke, hapklare stukken. Was deze in een vergiet met het citroensap onder stromend lauw water en laat uitlekken. Marineer de kip circa een ½ uur met de ingrediënten die genoemd zijn bij “ingrediënten marinade kippendijenfilets”

Snijd de onderkant van de asperges af en blancheer deze circa 3 minuten. Giet af in een vergiet en spoel onder stromend koud water. Snijd ze vervolgens in stukken van 5 cm lang en zet weg.

Schil de gember en snijd deze fijn. Snipper de knoflook fijn en snijd vervolgens de rode lombok pepers in diagonale fijne stukken.

Laat 3 eetlepels olie goed heet worden in een wok of ruime pan en voeg de kippendijen inclusief het marinade vocht toe. Hou je afstand, want het kan spetteren. Bak de kip en roer constant tot het gaar is, dit duurt circa 5-7 minuten. Schuif de kip op een bord en zet weg.

Doe nu 2 eetlepels olie in de wok en laat deze wederom goed heet worden. Fruit de gember en knoflook tot het lekker gaat ruiken. Voeg dan de XO saus, sojasaus dark en suiker toe en roerbak het geheel hooguit 1 minuut. Doe nu de kip en de asperges erbij. Roerbak alles circa 2-3 minuten stevig door op middelhoog vuur.

Proef het geheel en voeg eventueel naar smaak extra zout toe.

Garneer met de rode lombok pepers en serveer direct met warme rijst.

4 Responses so far.

 1. Renzo zegt:

  Heerlijk gerecht, donkere smaken. Diep en aromatisch. Als je van lekker eten houdt dan valt 12 euro voor de XO-saus best mee! (Hopelijk komen er nog wat recepten hier om het potje verder op te krijgen). Let op trouwens. De totale bereiding is niet ½ uur maar 1 uur als je het marineren mee telt! 🙂

  • Shakita zegt:

   Hey Renzo, superfijn om te lezen dat je dit een heerlijk gerecht vond! En, ook dank voor je oplettendheid dat ik in het recept bij de totale bereiding, de marineertijd had weggelaten. Heb inmiddels de totale bereidingstijd aangepast, thnx so much! XO saus kan je ook prima verwerken in een nasi, bami, roerbakgroenten of roerbakgerechten met rund of varken. Het is een umami-bom en met deze saus smaakt bijna alles heerlijk! Gebruik het niet al te zuinig, want vaak lees ik in vele recepten dat je aan een klein beetje voldoende hebt. Nou, aan een klein beetje heb ik in ieder geval niet genoeg. Ik kook altijd op gevoel en als mijn smaakpapillen zeggen dat er ietsjes meer in iets moet, dan doe ik dat! Wat ik hiermee wil zeggen, hou je s.v.p. niet in, verwerk XO naar eigen smaak, want eten is gevoel en koken ook. Zie je graag terug op tokotheek, wens je een fijne dag! Met culinaire groeten, Shakita

 2. Ron zegt:

  Ik heb hem gisteren gemaakt en hij smaakte prima! Ik alleen de asperges vervangen voor boontjes omdat de vrouw er niet van asperges houdt. Mooie site en mooie gerechten trouwens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *