Bhatta ke chokha

aubergine dip op tokotheek
Bhatta ke chokha is een vegetarisch gerecht en heeft enorm veel raakvlakken met baba ganoush, de Arabische variant. Echter, in bhatta ke chokha tref je geen tahini (sesampasta) aan en in baba ganoush wel. Bhatta betekent aubergine en chokha betekent sambal/dip. Bhatta ke chokha is van origine een Indiaas gerecht en is tijdens de koloniale tijd als gerecht blijven bestaan in gebieden waar Indiërs (voor de duidelijkheid mensen uit India, niet uit Indië) zich hebben gesetteld. In Suriname is deze chokha populair onder de Hindoestaanse bevolking en in het Caraïbisch gebied onder de Trinidadianen. Zij noemen echter deze chokha anders namelijk ‘baigan chokha’. Baigan betekent aubergine. Als kind at ik thuis deze chokha met sada roti (een dikke roti klaargemaakt zonder vet). In de klassieke bhatta ke chokha wordt rauw de reguliere witte knoflook verwerkt. Aangezien, ik een ‘crea bea’ ben en hou van sleutelen aan gerechten, heb ik in mijn chokha, zwarte knoflook verwerkt. Door zwarte knoflook toe te voegen, wordt dit gerecht een slimme chokha. De knoflooksmaak is wel aanwezig, maar in een mildere mate. Vervolgens geeft de zwarte knoflook deze sambal/dip een interessantere textuur dan de reguliere knoflook. And last but least, je rekent af met een knoflook-kegel. Hoe slim wil je het hebben! Wat je nog moet doen, is heel even de moeite doen om zwarte knoflook te scoren en deze chokha te gaan bereiden. Enne, succes is gegarandeerd!

aubergine dip op tokotheek

Bhatta ke chokha
Totale bereiding: 1 ½ uur
4 personen

Ingrediënten bhatta ke chokha
2 middelgrote aubergines
6 teentjes zwarte knoflook
½ ui
¼ Madam Jeanette peper
1 ½ theelepel zout
3 eetlepels kant-en-klare ghee of mijn zelfgemaakte ghee

Ingrediënten garnering
verse of gedroogde peterselie

Bereidingswijze
Prik hier en daar gaten in de aubergines en leg ze in een pan op een laag pitje. Blijf in de buurt van de aubergines en hou je bezig met andere werkzaamheden, want het duurt zeker een uur dat deze geroosterd zijn. Zo nu en dan binnen het uur de aubergines omdraaien. Deze methode heeft zo zijn nadelen en voordelen. Een nadeel is dat het lang duurt en een voordeel is dat je gasfornuis niet smerig wordt.

Snijd intussen de knoflook en ui zeer fijn. Stamp de peper fijn in een vijzel en zet alles even weg.

Na een uur moeten de schillen van de aubergines zwartgeblakerd zijn en het vruchtvlees moet boterzacht aanvoelen. Haal de aubergines uit de pan en laat deze vervolgens een beetje afkoelen. Na het afkoelen, snijd je de aubergines doormidden en schraap met een lepel alleen het vruchtvlees eruit. Het zwartgeblakerde vel neem je niet mee. Snijd vervolgens het vruchtvlees grofjes met een mes of prak het fijn met een vork en doe in een ruime schaal.

Meng de knoflook, peper en zout in het geprakte mengsel. Strooi daarna de zeer fijngesneden uien eroverheen.

Verwarm in een pannetje de ghee tot het gaat roken en giet deze bij het geheel.

Meng alles nog een keer, proef en voeg eventueel wat extra zout toe naar smaak.

Garneer met verse of gedroogde peterselie en serveer direct met brood.

Note: als je deze chokha op voorhand maakt en in de koelkast bewaart, gaat de ghee stollen. Wat je dan kunt doen? Haal de chokha uit de koelkast en verwarm deze even in de magnetron of in een pannetje. And it’s ready 2 be served!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *