Broodje bakkeljauw

broodje bakkeljauw
Broodje bakkeljauw mocht niet ontbreken op mijn blog. Bijna iedereen die dit broodje ooit heeft gegeten, vind het een lekker Surinaams broodje. Ik heb dik twee jaar een modeopleiding gedaan in Rotterdam en elke vrijdag haalde ik op de West-Kruiskade bij Kiem Foei een broodje bakkeljauw of te wel op z’n Surinaams broodje batjauw. Hierbij het recept hoe je dit smakelijk broodje zelf kunt maken. Goed-bereid-kost-even-tijd. Geniet ervan!

broodje bakkeljauw

Broodje bakkeljauw
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten bakkeljauw
4 ciabatta ’s, 4 pistoletjes of 1 stokbrood in vieren gesneden
450 gram bakkeljauw filets
6 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote uien
5 cocktail tomaten
½ Madam Jeanette peper
1 eetlepel tomatenpasta
1 kippenbouillonblokje
½ eetlepel sojasaus dark
6 takjes selderij
zout en versgemalen zwarte peper

Ingrediënten garnering
komkommer op azijn
optioneel: wat zeer fijngesneden ui

Bereidingswijze
Maak eerst de komkommer op azijn, het recept is een eerdere post geweest.

Gebruik bij dit recept bakkeljauw filets, hierin zitten geen graten. Bakkeljauw is een gedroogde gezouten vis en moet eerst volledig worden ontzouten. Doe de bakkeljauw filets in een ruime pan met water en kook de filets circa 15 minuten. Giet de bakkeljauw in een vergiet en spoel vier tot vijfmaal grondig af onder stromend lauw water. Laat de bakkeljauw goed uitlekken en knijp met je handen het vocht eruit.

Hak de uien en tomaten grof. Snipper de Madam Jeanette peper en selderij fijn.

Pak een wok of ruime pan en verhit de olie. Fruit herin de ui en Madam Jeanette peper. Zodra deze wat bruinig zijn, voeg je de tomaten, tomatenpasta, kippenbouillonblokje en sojasaus dark toe. Laat het geheel goed bakken en voeg de bakkeljauw toe. Schep het geheel goed om, zet de deksel op de pan en laat circa 15 minuten pruttelen op een laag pitje.

Zet intussen de oven aan en voorverwarm deze op 180 graden. Snijd de broodjes open en doe ze circa 5 minuten in de oven.

Na 15 minuten zet je het vuur op middelhoog en bak dan de bakkeljauw onder voortdurend scheppen in circa 10 minuten. Bestrooi fijngesneden selderij over de bakkeljauw. Proef deze en doe naar eigen smaak nog wat zout en versgemalen zwarte peper erdoor.

Beleg de broodjes met de bakkeljauw, garneer met komkommer op azijn en eventueel met wat zeer fijngesneden ui.

2 Responses so far.

  1. Gaitrie zegt:

    Will definitely try this recipe out, looks amazing!

    • Shakita zegt:

      Hi Gaitrie,
      Thnx for your lovely comment. Yeah, indeed, try it! You won’t regret it. Let me know how this snack turn out? Looking forward hearing from you. Greetz, Tokotheek

Laat een reactie achter bij Shakita Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *