Aubergines met visaroma

aubergines met visaroma
Dit gerecht is een boerengerecht afkomstig uit de Sichuan provincie in het zuidwesten van China en heet aubergines met visaroma. Het is een vegetarisch gerecht, waarbij helemaal geen vis aan te pas komt. Waarom het dan aubergines met visaroma heet, zou ik je helaas niet kunnen vertellen. Wat ik wel weet is dat dit gerecht om te zoenen zo lekker is! Het is perfect in balans door de toevoeging van de doubanjiang ongefermenteerd, doubanjiang gefermenteerd, sambal oelek, knoflook, gember en lente-ui. Vervolgens haalt de suiker de smaak van het gerecht naar boven en de Chinkiang azijn geeft het een extra kick, waardoor het bij elkaar een mooi organisch geheel vormt. Heerlijk met warme rijst. Njoy!

aubergines met visaroma

Aubergines met visaroma
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten aubergines
2 middelgrote aubergines
1 theelepel zout
500-750 ml arachideolie
1 duimgroot stukje gember
5 teentjes knoflook
1 eetlepel doubanjiang ongefermenteerd
1 eetlepel doubanjiang gefermenteerd
1 theelepel sambal oelek
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
150 – 200 ml water
4 theelepels suiker
1 eetlepel Chinkiang rijstazijn

Ingrediënten aardappelzetmeelpapje
1 volle theelepel aardappelzetmeel
1 eetlepel water

Ingrediënten garnering
4 lente-uitjes

Bereidingswijze
Snijd de aubergines in grove stukken en bestrooi ze met zout. Leg de aubergines op keukenpapier en laat een halfuurtje uitlekken. Veeg na een halfuurtje het zout eraf met stukjes keukenpapier, druk voorzichtig het vocht eruit en dep het geheel vervolgens droog met keukenpapier. Door deze methode te hanteren gaan de aubergines niet te veel olie absorberen tijdens het frituren.

Schil de gember en snijd deze en de knoflook heel fijn. Snijd tevens voor de garnering de lente-uitjes in ringetjes en zet weg.

Verhit de olie in een wok of ruime pan en frituur de aubergines in etappes goudbruin. Haal deze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Zet het vuur uit en verwijder de overtollige olie uit de wok op 3 eetlepels na. Verhit de olie wederom op middelhoog vuur en fruit de gember en knoflook circa 30 seconden tot alles heerlijk gaat ruiken. Voeg daarna doubanjiang ongefermenteerd, doubanjiang gefermenteerd, sambal oelek en Shaoxing Hua Diao Chiew toe. Roerbak het geheel circa 1 minuut en voeg water en suiker toe. Schep het geheel goed om en voeg de aubergines toe. Laat deze circa 5 minuten sudderen in de saus. Leng 1 eetlepel water aan met 1 volle theelepel aardappelzetmeel en maak er een papje van. Roer dit papje in de saus tot deze gaat binden.

Zout zal dit gerecht niet nodig hebben, aangezien de doubanjiang ongefermenteerd, doubanjiang gefermenteerd en sambal oelek voldoende zout bevatten. Echter, proef het geheel voor alle zekerheid en breng indien nodig op smaak met wat extra zout.

Blus aan het eind af met Chinkiang azijn en garneer met de fijngesneden lente-uitjes.

Serveer direct warm met rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *