Tostones

tostones op tokotheek
In het Caraïbisch gebied en Latijns-Amerika noemt men deze snack tostones (gefrituurde groene bakbanaan). Ik post nu de Jamaicaanse versie op mijn blog. Deze hartige snack is een gefrituurd tussendoortje en wordt in twee etappes gefrituurd. Erg simpel om te maken en het resultaat, effectief lekker! De pittige saus is wel iets wat Surinamers gewend zijn. Je treft een beetje van twee werelden, Jamaicaans en Surinaams. Een mix & match van flavours. Stel je voor: een heerlijke warme zonnige dag, goed gezelschap, een koud pilsje en dit heerlijk tussendoortje. Je dag kan niet meer stuk, tog! Probeer het, zo lekker en je raakt er verslaafd aan. Geniet r van!!!

tostones op tokotheek

Tostones
Totale bereiding: 20 minuten
(20-24 stuks)

Ingrediënten pittige ketchupsaus
1/8 Madam Jeanette peper
1 teentje knoflook
7 eetlepels tomatenketchup
4 eetlepels water
2 eetlepels Japanse rijstazijn
2 theelepels suiker

Ingrediënten tostones
2 groene onrijpe bakbananen
voldoende zonnebloemolie om te frituren
zout naar smaak

Bereidingswijze
Ga eerst met de saus aan de slag. Stamp de peper en knoflook fijn in een vijzel. Mix met de rest van de bovengenoemde ingrediënten in een schaaltje en zet weg.

Snijd de uiteinden van de banaan. Maak in de banaan in de lengte drie diepe inkepingen op verschillende plekken en pulk de banaan uit de schil. Snijd daarna in ronde schijven van circa 2-3 cm dik.

Verhit voldoende olie in een pan en frituur ze ongeveer 3 minuten (1 ½ minuut aan elke kant). In deze etappe hoeven ze niet goudbruin gebakken te worden. Haal ze uit de olie, laat het uitlekken op keukenpapier en zet circa 1 minuut weg.

Leg een schijfje bakbanaan op een snijplank en druk plat met bijvoorbeeld een zware blik (ingeblikte groenten). Je kan het ook platdrukken door er een zware vijzel op het schijfje te plaatsen. Het schijfje kan blijven plakken aan de onderkant van het blikje of vijzel, een goede tip is om het voorzichtig los te peuteren met een aardappelmesje.

Verhit de olie wederom en frituur de platgedrukte schijfjes goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout naar eigen smaak.

Serveer warm en dip de tostones in het pittig sausje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *