Chiliolie

chiliolie op tokotheek

Je eigen chiliolie maken is niet moeilijk, het is zo gepiept. De chilioliën verkrijgbaar in de toko’s vind ik vaak te pittig. Als je van echt pittig houdt, is het zeker een aanrader om die van de toko te pakken. Ik maak altijd zelf chiliolie, omdat ik vaak Chinees kook en bij bepaalde Chinese gerechten is het gebruik van chiliolie essentieel. Vervolgens is de Chinese keuken een verfijnde keuken, waarbij naar mijn mening een te heftige chiliolie het gerecht kan breken. Heb je tijd, maak het dan zelf. Trouwens ook erg leuk om als cadeau te geven.

chili olie op tokotheek

Chiliolie
Totale bereiding: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 middelgroot potje

Ingrediënten
250 ml arachideolie
5 druppels sesamolie
1 duimgroot stukje gember
20 gram gochugaru
15 gram Sichuan peper
15 gram gedroogde chilivlokken
1 eetlepel witte sesamzaadjes
1 steranijs

Bereidingswijze
Verhit arachide- en sesamolie tot 180-200 graden en laat hierna afkoelen tot 140-150 graden.

Kneus de ongeschilde gember. Doe in een hittebestendige kom de gember, gochugaru, Sichuan peper, gedroogde chilivlokken, sesamzaadjes en steranijs.

Als de olie tot 140 graden afgekoeld is, giet dan een beetje hiervan met een pollepel over de gember, gochugaru, Sichuan peper, gedroogde chilivlokken, sesamzaadjes en steranijs. Je moet een sissend geluid horen, dit geluid betekent dat je pepers aan het roosteren zijn. Giet vervolgens de rest van de olie en roer alles door elkaar.

Hoor je geen sissend geluid dan is je olie niet heet genoeg. Dan kun je het beste alles in een pan met een dikke bodem gieten en al roerend langzaam verwarmen tot een rokige aroma vrijkomt en de olie een diep donkerrode kleur begint te krijgen. Hou het s.v.p. goed in de gaten, dat de ingrediënten niet verbranden, want dit kan vrij acuut gebeuren.

Haal de olie van het vuur, het moet compleet afkoelen en giet dan inclusief bezinksel in een middelgroot potje. Laat hem een dag staan, zodat de smaken goed intrekken en bewaar op een droge, koele en donkere plek. Tip: druppel wat chiliolie over je wonton soep of dip gestoomde wontons in deze olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *