Congee met gedroogd varkensvlees

congee op tokotheek
Congee is een melkwitte, bijna zijdeachtige Chinese rijstepap die als troost-voedsel wereldwijd het meest wordt gegeten. Na alle culinaire gewelddadigheid is het fijn om je lichaam weer tot rust te laten komen met het ultieme comfort food, namelijk congee. Congee bestaat in verschillende soorten en maten in zowel zoete als hartige varianten met verscheidene garneringen. Er zijn geen regels om de juiste congee te maken. Gooi daarom je creativiteit erop los en gebruik mijn recept als leidraad ter inspiratie. Ik heb in de mijne gedroogd varkensvlees verwerkt dat zorgt voor de nodige proteïne in deze maaltijdsoep. Eet smakelijk.

congee op tokotheek

Congee met gedroogd varkensvlees
Totale bereiding: 2 uur
4 personen

Ingrediënten congee
125 gram jasmijnrijst
1 theelepel olie
1 theelepel zout
2 duimgroot stukjes gember
4 teentjes knoflook
2 liter kippenbouillon
1 eetlepel Shaoxing Hua Diao Chiew
zout

Ingrediënten eieren
4 eieren
wat water

Ingrediënten garnering
3 lente-uitjes
4 volle eetlepels gedroogd varkensvlees

Bereidingswijze
Spoel de rijst. Meng de olie en zout door de rijst. Laat deze een ½ uur rusten. Na een ½ uur wederom spoelen en laat uitlekken.

Schil de gember en plet de gember en knoflook. Breng de bouillon op hoog vuur aan de kook en voeg de rijst, gember, knoflook en Shaoxing Hua Diao Chiew toe aan de bouillon. Laat de rijst met de deksel half op de pan 1 ½ uur op een laag pitje sudderen. Roer zo af en toe in de pan dat de rijst niet aan de bodem van de pan plakt.

Kook 15 minuten voor de rijst gaar is wat water in een steelpan of waterkoker. Leg de eieren in een schaal en giet voorzichtig het kokend water over de eieren, zodat deze onder het water komen te staan. Laat deze 10-12 minuten rusten in dit hete bad.

Als de rijst gaar is, moet het een zijdeachtige textuur hebben. Verwijder vervolgens de geplette knoflook en gember uit de congee. Proef en voeg eventueel wat extra zout toe.

Snijd de lente-uitjes in julienne of in ringetjes en leg het varkensvlees klaar.

Verdeel de congee over 4 soepborden, breek voorzichtig 1 ei in elk soepbord en garneer verder met de lente-uitjes en gedroogd varkensvlees.

Serveer direct en liefs gloeiend heet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *