Gedroogde garnalen sambal

gedroogde garnalen sambal

Een gedroogde garnalen sambal is breed inzetbaar. Je kan het sowieso eten met rijst, gebakken of gekookte cassave of smeren als broodbeleg op een ciabatta of stokbroodje. Ook handig te verwerken als smaakmaker in groentegerechten, nasi of bami. Ik heb voor deze sambal gedroogde sakura ebi gebruikt. Sakura ebi zijn kleine garnaaltjes die twee keer per jaar in de prefectuur Shizuoka (een Japanse prefectuur ten zuidwesten van Tokio, aan de Stille Oceaan) wordt gevangen. Helaas moeilijk te verkrijgen in de toko’s, daarom kun je i.p.v. gedroogde sakura ebi, gedroogde garnalen gebruiken. Eet smakelijk!!!

gedroogde garnalen sambal

Gedroogde garnalen sambal
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten
een stukje tamarinde zonder pit
80 ml water
4 gepofte kemirinootjes
stukje trassie (1 ½-2 gram)
duimgroot stukje gember
1 grote ui
5 teentjes knoflook
2 grote tomaten
2 gedroogde chilipepers
1 Scotch Bonnet peper
50 gram gedroogde sakura ebi of 50 gram gedroogde garnalen
4 theelepels suiker
½ kippenbouillonblokje
1 eetlepel vissaus
10 djeroek poeroet blaadjes
10 salam blaadjes
50 gram laos
3 stuks sereh stengels
120 ml zonnebloemolie

Bereidingswijze
Ten eerste gedroogde sakura ebi is zowel in de toko’s als via internet moeilijk te verkrijgen. Maar, geen paniek, je kunt i.p.v. gedroogde sakura ebi, gedroogde garnalen gebruiken. Gedroogde sakura ebi hoef je niet te weken, maar gedroogde garnalen wel. Stel, dat je gedroogde garnalen gaat gebruiken, moet je deze ruim een ½ uur weken in heet water. Na het weken, wat afspoelen onder stromend lauw water uit de kraan, laat het uitlekken en dep droog met keukenpapier.

Breek een stukje tamarinde af van 4 cm breed en 4 cm lang en wel deze in 80 ml heet water circa 5-7 minuten. Druk vervolgens met een lepel of met je vingers de tamarinde door een zeef in een schaaltje/kommetje tot je een bruinig sapje (tamarinde water) overhoudt. Gooi de overgebleven ruwe stukjes weg.

Pof de kemirinootjes circa 10 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden en rooster de trassi in een heet pannetje in circa 1-2 minuten.

Schil de gember en hak in grove stukjes. Hak ook de ui, knoflook, tomaten, gedroogde chilipepers en Scotch bonnet peper in grove stukjes. Blender de gepofte kemirinootjes, de geroosterde trassi, gember, ui, knoflook, tomaten, gedroogde chilipepers, Scotch Bonnet peper, gedroogde sakura ebi (als je deze kunt vinden) of geweekte gedroogde garnalen tot een fijne pasta.

Snijd de laos in plakjes. Verwijder de harde buitenste bladeren van de sereh. Snijd deze vervolgens in stukken van 7-10 cm lang en kneus de sereh stukjes.

Verhit 120 ml olie en bak de pasta op middelhoog vuur circa 2 minuten. Voeg vervolgens tamarindewater, suiker, kippenbouillonblokje, vissaus, djeroek poeroet blaadjes, salam blaadjes, plakjes laos, gekneusde sereh toe en bak het geheel circa 7-8 minuten op middelhoog vuur tot alles heerlijk gaat ruiken en aan de randen olie tevoorschijn komt.

Je sambal is dan zo goed als klaar. Verwijder de djeroek poeroet blaadjes, salam blaadjes, plakjes laos en stukjes sereh.

Serveer als bijgerecht met warme rijst of gebakken cassave. Je kunt de sambal ook eten als broodbeleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *