Ghee, geklaarde boter

ghee op tokotheek
Ghee, geklaarde boter heeft een notige smaak en past erg goed bij Indiase gerechten. Het is helemaal niet moeilijk om ghee te maken en het scheelt je zeker wat centen in je portemonnee. Kies liefs voor een biologische ongezouten roomboter, maar gewone roomboter kan ook, aan jou de keus. Check mijn dahl recept i.p.v. zonnebloemolie kun je ghee gebruiken om de tadka (deklaag) te maken.

ghee op tokotheek

Ghee, geklaarde boter
Totale bereiding: ½ uur

Ingrediënten
500 gram ongezouten bio of reguliere roomboter

Bereidingswijze
Snijd de boter in blokjes en verwarm deze in een steelpannetje op zeer laag vuur en laat het heel voorzichtig smelten. Als de boter is gesmolten, zal zich aan de oppervlakte witte schuim hebben gevormd. Schep met een schuimspaan, het schuim eraf en gooi weg.

Neem vervolgens de pan van het vuur af, laat het vet 10 minuten rusten tot de witte deeltjes naar de bodem van de pan zijn gezakt.

Plaats een schone doek in een zeef en giet slechts de bovenste laag (goudkleurige transparante vet) in een middelgrote pot. Neem de melkdeeltjes die zich op de bodem van de pan bevinden niet mee en gooi weg.

Laat de boter compleet afkoelen zonder deksel op de pot tot deze is gestold. Gestolde boter heeft een mooie gele kleur. Sluit de pot af met de deksel en zet weg op een donkere plek. De boter is circa drie maanden houdbaar en hoeft niet in de koelkast bewaard te worden.

Past perfect bij Indiase gerechten en kan gebruikt worden voor bakken, braden en frituren.

Check bijvoorbeeld mijn dahl recept i.p.v. zonnebloemolie kun je ghee gebruiken om de tadka (deklaag) te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *