Gebakken garnalen met zwarte knoflook en Sichuan peper

zwarte knoflook op tokotheek
Zwarte knoflook stond als ingrediënt al een poosje op mijn 2 do lijstje. Zwarte knoflook is de reguliere witte knoflook die door een langdurige fermentatieproces zwart wordt. Sinds 2014 begint het wat meer populariteit te krijgen in Nederland en is helaas nog niet overal verkrijgbaar in Nederland. Ook niet in de toko’s. Ik heb de mijne gekocht bij Zuijders (delicatessen zaak) in Arnhem. Check ook de site Zwarte Knoflook voor andere verkoopadressen. Na het eten van zwarte knoflook hoef je niet bang te zijn dat je de volgende dag nog last hebt van een knoflook-kegel. Zwarte knoflook smaakt nog steeds naar knoflook, maar subtieler met zoetige soja ondertonen. Ik wou iets moois qua receptuur neerzetten voor deze “black beauty’ en ben gekomen op dit recept. Het is heel simpel om te maken, de garnalen in combinatie met de zwarte knoflook en Sichuan peper is een gerecht om te zoenen, zo lekker! Voeg ook zwarte knoflook aan je 2 do lijstje en je zal merken dat het een culinaire aanwinst is op je eettafel. Eet smakelijk!

zwarte knoflook op tokotheek

Gebakken garnalen met zwarte knoflook en Sichuan peper
Totale bereiding: ½ uur
4 personen

Ingrediënten
12 stuks extra grote garnalen met kop en staart (vers van de markt)
sap van 1 citroen
1 bol zwarte knoflook
1 eetlepel Sichuan peperkorrels
6 eetlepels arachideolie
zout naar smaak
1 ½ eetlepel Chinkiang rijstazijn
1 ½ eetlepel chiliolie

Bereidingswijze
Laat de kop en de staart aan de garnalen. Was de garnalen voorzichtig met citroensap onder koud stromend water, giet af en laat uitlekken. Dep ze droog met keukenpapier en zet opzij.

Hak de knoflook heel fijn. Rooster de Sichuan peperkorrels 3-4 minuten in een pan met een dikke bodem tot het begint te geuren. Doe de peper in een vijzel of koffiemolen en maal tot een fijn poeder. Zeef het poeder en gooi de harde oneffenheden weg.

Verhit de olie in een ruime pan of wok en voeg de knoflook en de Sichuan peper. Bak het circa 1-2 minuten op middelhoog vuur. Hou de knoflook en peper goed in de gaten en laat het niet verbranden.

Voeg nu de garnalen toe en bak het aan elke kant circa 2 ½ minuut.

Breng op smaak met zout, blus af met Chinkiang azijn en giet chiliolie over de garnalen heen.

Serveer de garnalen direct met warme jasmijnrijst en geroerbakte groenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *