Bo bia

loempia op tokotheek
Dit gerecht heet bo bia en wordt veel gegeten in landen als Vietnam, Maleisië en Singapore.
Bo bia is een rol die vaak wordt gevuld met lap cheung (Chinese gedroogde worst), jicama of te wel yamboon (wortelknol), wortelen, gedroogde garnalen, dungesneden omelet en eventueel verse kruiden zoals Thaise basilicum. Ik heb aan deze Aziatische rol een Surinaamse twist gegeven door i.p.v. lap cheung (Chinese gedroogde worst), fa chong te gebruiken en i.p.v. jicama (yamboon met een knapperige beet), Surinaamse kouseband. Koken is voor mij grenzen verleggen en betekent ook spelen met ingrediënten, zodat ik een spannende combo kan creëren. Ik vind persoonlijk fa chong net iets lekkerder dan lap cheung en kouseband is voor mij een typisch Surinaams ingrediënt die dan zeker thuishoort in deze combo. Tadaa! I present to you, my Suri bo bia, geloof me, het is de moeite meer dan waard!

loempia op tokotheek

Bo bia
Totale bereiding: 1 uur
4 personen

Ingrediënten rijstvellen
30 gram gedroogde garnalen
1 bosje Surinaamse kouseband
4 stuks fa chong varkensworstjes
3 eieren
1 dikke winterpeen
2 eetlepels arachideolie
1-2 eetlepels vissaus
versgemalen zwarte of witte peper
10 stuks rijstpapier
20 blaadjes munt

Ingrediënten dressing
2 teentjes knoflook
1/2 Madam Jeanette peper
100 ml water
100 gram suiker
50 ml vissaus
sap van ¾ citroen

Bereidingswijze
Wel de garnalen een ½ uurtje in heet water of hete bouillon. Laat uitlekken en zet weg.

Was de kouseband, snijd de uiteinden zowel boven als beneden van de peul eraf en snijd in stukken van circa 10 cm. Breng in een ruime pan water aan de kook en blancheer de kouseband circa 3-5 minuten. Giet de kouseband af in een vergiet. Spoel het onder koud stromend water en laat uitlekken.

Snijd de fa chong in de lengte in dunne plakken. Bak de fa chong in een wok of koekenpan zonder olie circa 2 minuten aan elke kant op middelhoog vuur en zet weg op een bord.

Klop de eieren los in een kom, voeg naar smaak vissaus en peper toe. Doe wat olie in een pan en bak dunne omeletten. Laat afkoelen, rol het strak op, snijd in dunne reepjes en zet weg op een bord.

Snijd de winterpeen in julienne. Verhit in dezelfde wok waarin je de fa chong hebt gebakken, wederom 2 eetlepels arachideolie en roerbak hierin de gewelde garnalen, kouseband en winterpeen met de vissaus en wat versgemalen peper naar smaak circa 5 minuten op middelhoog vuur. Schep het geheel goed om, zet weg op een bord en laat afkoelen.

Ga nu met dressing aan de slag. Snijd de knoflook en Madam Jeanette peper zeer fijn. Kook in een steelpan het water en de suiker op zacht vuur tot de suiker is opgelost. De pan van het vuur afhalen en laat het geheel afkoelen. Voeg vervolgens knoflook, peper, vissaus en citroensap toe. De dressing moet qua smaak zoet, zuur en pittig smaken.

Week steeds één velletje rijstpapier in een ruime platte diepe schaal in lauwwarm water tot het zacht is, maar ook weer niet te zacht. Haal het voorzichtig uit het water, leg neer op je werkblad of op een bord en dep droog met een schone theedoek. Leg 1 reepje fa chong op het rijstpapier, pak wat gedroogde garnalen-kouseband-wortel mix, ei en munt en rol strak in het velletje op.

Rangschik de gevulde rijstvellen op een mooie schaal en serveer met de dressing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *