Chee Cheong Fun

Gestoomde rijstrollen op tokotheek
Dit gerecht heet chee cheong fun in China en in Vietnam kennen ze dit gerecht onder de naam bánh cuốn thịt. Bij Chinese restaurants te vinden op het dim sum menu en Vietnamezen eten het als voorgerecht of tussendoortje. Het zijn ingewikkelde namen, maar in feite zijn het gestoomde transparante rijstflensjes/rijstrollen die immers door hun vlakke smaak worden opgerold met een hartige vulling en vervolgens gedipt in een hartige dressing. Het beslag bestaat meestal uit water, zout, tapioca- en rijstmeel. Ik heb de kant-en-klare versie (bánh cuốn meel) gepakt in de toko. Gemak dient de mens – het enige wat je nog bij deze kant-en-klare versie moet doen is water, zout en een klein beetje olie toevoegen. Het lijkt erg intimiderend om deze rijstflensjes te gaan maken, maar ik zal je verzekeren het is minder moeilijk dan het lijkt. De eerste twee flensjes zullen mislukken, zoals dit vaak gebeurt bij Hollandse pannenkoeken, dus trek je er niets van aan en gooi ze gerust weg. Met de rest van de flensjes komt het helemaal goed, want dan is je pan op de juiste temperatuur. Het leuke aan dit gerecht is dat je een schaal met de rijstflensjes midden op tafel kunt neerzetten met bordjes, garnering en saus, zodat iedereen ervan kan smikkelen met eventueel eigen eetstokjes. Samen eten is gezellig en ik geloof er stellig in dat samen eten verbindt. Wil je eens een keer wat anders op je eettafel? Maak dan deze rijstflensjes! Het is een kwestie van doen.

Gestoomde rijstrollen op tokotheek
Chee cheong fun
Totale bereiding: 2 uur
15-20 stuks

Ingrediënten beslag
400 gram Bánh Cuốn meel
1 theelepel zout
1 liter water
2 eetlepels arachideolie

Ingrediënten saus
1 eetlepel sesamolie
5 eetlepels sojasaus light
1 eetlepel sojasaus dark
8 eetlepels water
3 eetlepels suiker
2 eetlepels arachideolie

Ingrediënten vulling
50 gram gedroogde shiitake in reepjes
200 gram verse grote gepelde garnalen
2 stuks middelgrote gewone sjalotten
4 teentjes knoflook
duimgroot stukje gember
500 gram varkensgehakt
4 eetlepels vissaus
versgemalen zwarte peper

Ingrediënten garnering
gebakken uien
lente-uitjes
geroosterde of ongeroosterde witte sesamzaadjes

Bereidingswijze
Wel de gedroogde shiitake een ½ uurtje in heet water. Was de garnalen, ontdoe ze van het darmkanaal, halveer ze en zet opzij.

Doe de ingrediënten voor het beslag in een ruime schaal. Roer met een garde tot alles goed is opgelost en er geen klontjes inzitten. Zet het een uur weg.

Roer alle ingrediënten voor de saus in een steelpan, kook tot de suiker is opgelost en zet de saus apart.

Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Schil de gember en snijd het ook fijn. Knijp het vocht uit de shiitake en hak het grof. Verhit in een ruime wok de olie en fruit de sjalotjes, knoflook en gember tot het lekker gaat ruiken. Voeg daarna het gehakt, shiitake, garnalen, vissaus en versgemalen peper toe. Schep alles goed om en roerbak circa 10 minuten op middelhoog vuur. Zet apart en laat afkoelen.

Leg een licht ingevette plat bord gereed op je werkblad en zorg ervoor dat de vulling binnen handbereik ligt. Leg ook een ruime platte schaal gereed en vet deze lichtjes in met olie, want hierop komen alle rijstrollen te liggen. Verhit een antiaanbak pan met een diameter van 25 cm op middelhoog vuur en vet deze eenmalig lichtjes in met olie. Roer het beslag goed door en schenk een hele soeplepel beslag in het midden van de pan. Draai vervolgens snel de pan rond tot je een ronde transparante flensje hebt. Dek direct af met een deksel die goed past op de pan en wacht 30 seconden.

Kiep het flensje om op het ingevette bord, roer wederom in het beslag en ga met het volgend flensje aan de slag zoals hierboven beschreven. Rol intussen snel het vorig flensje op met de vulling door in het midden een bergje vulling te scheppen. Sla de randen naar het midden terug, zodat er kleine pakketjes ontstaan. Leg de pakketjes op de ruime ingevette platte schaal. Ga op deze wijze met de rest van het beslag aan het werk tot het op is en uiteraard alle flensjes zijn voorzien van beleg.

Snijd de lente-uitjes fijn en rooster eventueel de sesamzaden. Giet de saus over de flensjes heen, garneer ze met gebakken uitjes, lente-uitjes en sesamzaadjes. Zet de schaal in het midden van de tafel neer, zodat iedereen er lekker van kan snoepen met eventueel eetstokjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *